Krôčik k úspechu? Vo Francúzsku padli zlé slová, fanúšikovia Marine Le Penovej budú potešení

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Tohtoročné prezidentské voľby vo Francúzsku by mali byť napínavé do posledného okamihu. Skraja roka všetko nasvedčovalo, že do Elyzejského paláca má nakročené konzervatívny kandidát Francoise Fillon. Toho však fatálne pribrzdila aféra s nepriehľadným financovaním jeho manželky zo štátnych peňazí. Odvtedy sa Fillon postupne prepadá a posledné týždne figuruje jeho meno na tretej, a teda nepostupujúcej pozícii.

    Túto kauzu využil niekdajší minister financií Emmanuel Macron, ktorý síce vystupuje ako nezávislý kandidát, ale manažérom jeho kampane je socialistický poslanec. Samotný Macron sa profiluje ako ľavicový kandidát, hoci z primárok socialistickej strany vzišiel víťazne Benoit Hamon, ktorý je však podľa prieskumov verejnej mienky bez šance na postup do druhého kola. Macronovi sa tiež cesta za úspechom značne komplikuje.

    V médiách sa objavili správy, že údajne podvádzal svoju manželku s homosexuálnym priateľom. Popritom si jeho tím sťažoval, že o Macronovi šíria proruské weby lži a ohováranie. Tento týždeň však na seba Macron upútal pozornosť vlastným pričinením. V rozhovore pre denník Le Figaro označil francúzsku koloniálnu minulosť v Alžírsku za “zločin proti ľudskosti”. Ešte predtým pri svojej návšteve Alžírska nabádal Francúzsko, aby sa krajine ospravedlnilo za krviprelievanie v priebehu alžírskeho boja za nezávislosť, ktorý sa skončil v roku 1962.

    Fillon Macrona za jeho slová okamžite odsúdil a obvinil ho z nenávisti voči histórii Francúzska. Niečo také nie je z pohľadu Fillona hodné prezidenta krajiny. Pridala sa k nemu aj Marine Le Penová. „Môže urobiť kandidát na prezidenta horšiu vec, ako odísť do zahraničia a obviniť svoju vlastnú krajinu zo spáchania zločinov proti ľudskosti?” napísala šéfka Národného frontu na svojom facebookovom profile.

    Podľa politológa Thomasa Guénolého chce Macron svojím odsúdením koloniálnej minulosti v Alžírsku získať voliča zo severnej Afriky. Ako však ukazuje aktuálny prieskum, tento ťah Macronovi zatiaľ príliš nevychádza. Marine Le Penová si podľa prieskumu OpinionWay polepšila o jedno percento a teraz by ju volilo 27 % voličov, zatiaľ čo Macron a Fillon sa stále držia s odstupom na približne 20 percentách.

    Čo je však pre Macrona alarmujúce, je skutočnosť, že začína Le Penová sťahovať jeho náskok pre vzájomný súboj v druhom kole volieb. Podľa OpinionWay by teraz Macron zvíťazil “iba” v pomere 58 % ku 42 %. Ako priamo uvádza server Politico, túto zmenu v prospech Le Penovej možno pripísať na vrub jeho komentárom odsudzujúcim koloniálnu minulosť Francúzska. Zatiaľ sa každopádne nezdá, že by mu na chrbát dýchajúci Fillon dokázal bez zaváhania Macron využiť vo svoj prospech.

    Autor: Josef Provazník

    - Reklama -