Križiak Škripek? Utečencom a sýrskym kresťanom chce pomôcť „po chlapsky“

    0
    Slovenský europoslanec Branislav Škripek (Autor: TASR)

    Branislav Škripek podporuje Demokratický federálny systém v severnej Sýrii, ktorý  sa  v týchto dňoch rozšíril už na tri kantóny. Vznikol na demokratických princípoch a zaručuje rovnaké práva všetkým menšinám. Pri jeho doteraz poslednej ceste do sýrskeho kantonu Rojava ho sprevádzal aj ich exilový politický predstaviteľ Metin Rhawi. Tento týždeň sa stretli v Bruseli, aby ho informoval o aktuálnej situácii v Sýrii, potom ako prebehli boje o Aleppo a pokračujú operácie na oslobodenie Mosulu a Rakky. Metin Rhawi teraz zastupuje skupiny syriackych kresťanov v Európe. Branislav Škripek po stretnutí povedal: „Výzbroj majú veľmi chabú, no napriek tomu dokázali Daeš/ISIS efektívne vytlačiť zo svojho územia. Bojujú tam aj dcéry po boku svojich matiek, zomierajú za svoju slobodu. Doteraz sa im podarilo spod zverského útlaku Daeš oslobodiť už 400 dedín či osád. Ide prevažne o menšie usadlosti. Oslobodené územia sú základom pre budúci návrat utečencov,” hovorí Branislav Škripek.

    Flexibilná solidarita s utečencami podľa Škripeka

    Slovenské predsedníctvo prinieslo do diskusie o utečeneckej kríze aj nový pojem –  tzv. “flexibilnú solidaritu.” Škripek vysvetľuje: „Ja by som radšej videl “flexibilné nasadenie” na mieste za asistencie našich humanitárnych pracovníkov. A ak by vznikol na to mandát, tak aj s našou vojenskou pomocou, by sa mohli utečenci v desiatkach a stovkách tisícov prinavrátiť do svojej vlasti, na oslobodené územie severnej Sýrie. Lebo tam majú svoje domovy, majetok, polia, hroby svojich predkov. V rozhodujúcej miere prispejú k znovuvybudovaniu novej federatívnej Sýrie.” K tomu je však nutné medzinárodné uznanie. Aj preto Branislav Škripek spoluzaložil v EP Parlamentnú skupinu priateľstva syriackych kresťanov, ktorá ma zastúpenie štyroch najväčších frakcií v EP.

    „Chcel by som apelovať na našu vládu ako aj na vysokých predstaviteľov EÚ, aby sa zasadili o návrat Sýrčanov domov. Na začiatok budú potrebovať ochranu mierových jednotiek, neskôr finančnú podporu na obnovu krajiny a vlastných domovov. S mierovými misiami už naša armáda predsa skúsenosť má. Verím, že takto spoločne môžeme pomôcť k stabilizácii situácie v Sýrii. A ak sa tam upevní momentálny pokoj a mier, ktorý si vydobyli, obyvatelia nebudú mať dôvod utekať do Európy či iných krajín,” na záver vyzýva Branislav Škripek.

    - Reklama -