Krik, hádka aj potlesk v parlamente. Koaliční poslanci neumožnili Galkovi vysvetliť kauzu odpočúvania pre jeho zdravotný stav

    0
    Podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko (Autor: df)
    Médiami sa v stredu ráno (14. 2.) rozbehla správa, že Ľubomírovi Galkovi, ktorý v tento deň slávi päťdesiate narodeniny, diagnostikovali začiatkom roka rakovinu. To mal byť podľa koaličných poslancov dôvod, aby sa parlament nezaoberal údajným zneužívaním Vojenského obranného spravodajstva (VOS) v prospech SaS Ľubomírom Galkom v čase, keď šéfoval rezortu obrany. 
     
    O tom, že by sa poslanci nemali zaoberať kauzou z čias vlády Ivety Radičovej na „valentínskom“ rokovaním parlamentu, napísal na sociálnej sieti ešte predpoludním poslanec Erik Tomáš (Smer-SD). „Aj keď načasovanie medializácie informácií o vážnom ochorení Ľubomíra Galka je minimálne zvláštne, pevne verím, že ani on nie je taký cynik, aby si to celé vymyslel,“ uviedol Tomáš na svojom facebookovom profile.
     
    Poslanec Tomáš pritom patrí k osobám, ktoré mali ilegálne odpočúvať s použitím VOS za čias, keď na čele rezortu obrany stále Galko. „Sám tento prípad vnímam citlivo, lebo jednou z obetí odpočúvaní vojenskou tajnou službou pod vedením vtedajšieho ministra Galka v roku 2011 som mal byť aj ja ako hovorca opozičnej strany Smer-SD. Napriek tomu chcem odporučiť svojim kolegom-poslancom, aby sa dnes o bode týkajucom sa pána Galka nerokovalo a navrhujem ho odročiť na neurčito,“ uviedol smerák. Viac sme písali TU.

    Ultimátum pre Galka

    Po 14. hodine poslanci znova zaplnili rokovaciu sálu národnej rady a ešte pred začiatkom rokovania prišiel procedurálny návrh koaličných poslaneckých klubov, ktorý predložil Peter Šuca (Smer-SD). Po jeho schválení bolo jasné, že sa Galko pred poslancov s vysvetlením kauzy dnes nepostaví. 
     
    „Vzhľadom na medializované informácie nepovažujeme dnes za vhodné sa tým zaoberať,“ uviedol v zdôvodnení Šuca s tým, že ešte v utorok, keď koalícia volala po vypočutí Galka pred poslancami, nebolo známe, že mu začiatkom roka diagnostikovali onkologické ochorenie. 
     
    Šuca k návrhu uviedol, že koaliční poslanci vyzývajú Ľubomíra Galka (SaS), aby sa do marcového rokovania pléna dobrovoľne vzdal funkcie predsedu Osobitného výboru na kontrolu činnosti NBÚ. Ak to neurobí, koaliční poslanci na tento výbor chodiť nebudú. Opozícia sa naopak vyhráža, že ak koalícia v parlamente zbaví Galka spomínanej funkcie, tak opoziční podpredsedovia a predsedovia ostatných výborov NR SR ich budú bojkotovať. 

    Zbabelec ste vy…

    Zablokovanie Galkovho vystúpenia zo zdravotných dôvodov, o ktoré sa postarala koalícia v parlamente, nenechalo opozičných poslancov chladných. Ozývali sa nesúhlasné výkriky a viackrát musel v krátkom čase zasiahnuť aj Béla Bugár (Most-Híd), ktorý schôdzi predsedal. 
     
    „Pán poslanec Baránik nevykrikujte o zbabelcoch, zbabelec ste vy,“ zahriakol Bugár poslanca SaS Alojza Baránika, ktorý nahlas prejavil svoj nesúhlas s procedurálnym návrhom koaličných poslancov na odloženie Galkovho vystúpenia v kauze odposluchov. 
     
    Na schválený návrh koaličných poslancov reagoval Ľubomír Galko vlastným procedurálnym návrhom, v ktorom žiadal, aby sa o tejto téme rokovalo tak, ako bolo navrhnuté. Tento návrh však neprešiel. 
     
    „Chcel by som vás, ctených kolegov z vládnej koalície, požiadať, aby ste neriešili môj zdravotný stav. O mňa sa starajú lekári a starajú sa o mňa dobre. Vy nie ste moji lekári a ak ste potrebovali vyhodnotiť za také dôležité, že ste tento bod navrhli, tak som pripravený sa obhajovať tak, ako som to deklaroval včera aj dnes, takže ja vás chcem požiadať, aby sme ten bod prerokovali, ako bolo dohodnuté,“ vyhlásil Galko. 
     
    Bugár na slová exministra obrany reagoval rázne. „Pán poslanec Galko, žiadam vás, aby ste nezavádzali. Dnes sme tento bod nenavrhli, tento bod bol navrhnutý včera a ešte sme nevedeli o tom, že síce v januári vám niečo diagnostikovali, ale včera ste to oznámili. Prepáčte, pán poslanec, my sme to nezverejnili, ale vzhľadom na to, že sme sa dostali k týmto informáciám z médií, tak sme sa rozhodli takto a o tom už nemôžem dať hlasovať, pretože národná rada už odsúhlasila, že sa o tom dnes nebude rokovať,“ povedal Bugár a ozval sa potlesk koaličných poslancov. 
     
    Slovná prestrelka pokračovala Galkovou opakovanou žiadosťou, aby koalícia neriešila jeho zdravotný stav, ale Bugár dal opozičnému poslancovi vypnúť mikrofón. 
     
    Zapojila sa aj poslankyňa Jana Cigániková (SaS), ktorá sa chcela zastať svojho straníckeho kolegu s vlastným procedurálnym návrhom. Začala však slovným útokom na poslancov koalície, do ktorého  jej skočil Bugár, keď ju opakovane varoval, že musí najskôr predniesť návrh, až potom ho môže zdôvodniť a následne dal poslankyni vypnúť mikrofón. 
     
    Opozičnú poslankyňu však vypnutý mikrofón nezastavil a pokračovala v hlasnej verbálnej prestrelke. „Pani poslankyňa, môžete tu revať. Možno, že ste zvyknutá na to, aby ste takto kričali, ale, prepáčte, toto nie je krčma, naučte sa,“ utíšil Cigánikovú Bugár a znova zožal potlesk koaličných poslancov. 
     

    Ešte jeden pokus 

    Vzhľadom na zamietnutie bodu s Galkovým vysvetľovaním kauzy okolo odpočúvania za pomoci VOS chcel Béla Bugár ako predsedajúci pokračovať v schôdzi parlamentu. Ešte pred tým sa však prihlásil znova Ľubomír Galko s ďalším procedurálnym návrhom. 
     
    „Rešpektujem rozhodnutie, ktoré prijala vládna koalícia, že sa nebude rokovať, ale chcel by som ctené plénum požiadať, aby som mohol vystúpiť mimo bežného rokovania. Teraz,“ vyhlásil Galko. Na otázku Bugára, či je s týmto návrhom všeobecný súhlas, sa z pléna ozvalo zmiešané, nespokojné hučanie poslancov a preto dal líder Mosta-Híd hlasovať. 
     
    Ani druhý pokus vysvetliť kauzu z čias, keď bol ministrom obrany, tak Ľubomírovi Galkovi nevyšiel. 
     
    - Reklama -