Kresťanstvo v Európe nemusí prežiť, varuje biskup

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Existujú tradičné hodnoty, na ktorých je Európa postavená. No či sú to ešte stále hodnoty súčasnej Európy, to už je druhá otázka,“ uviedol Holub na úvod. Tri základné piliere, na ktorých to podľa neho stojí, sú: grécka vnímavosť pre demokraciu, židovský profetizmus a kresťansko-francúzska túžba po slobode jednotlivca.

    „Európa si významne zahráva – populizmom a tým, že nie je ochotná bojovať za slobodu jednotlivca. Podľahli sme obrovskému pokušeniu, že tieto hodnoty, ktoré tu sú, sa dajú brániť štrukturálne. A to je najhorší blud, ktorý sa tu šíri. Celá Európa bola vždy postavená na solidarite, nie na servise. A to je vec, ktorú teraz Európa stráca,“ upozornil Holub.

    Oveľa viac podľa neho bránime svoje vlastné pohodlie a konzum ako hodnoty. „Nesmieme brániť tradičné pohodlie, pretože ak ho budeme brániť, tak zanikneme. Pretože potom nie sme dosť silní,“ dodal. Ľudia by, ako hovorí, nemali byť egoisti.

    „Veľké ohrozenie môže veľmi rýchlo navodiť reakcie, ktoré budú úplne falošné. V prípade nebezpečenstva sa bránime pomocou skratkovitých reakcií,“ poznamenal Holub. Ideológia islamizmu je podľa neho jednoznačne nepriateľom. Ale je rozdiel medzi islamizmom a islamom. „Zlo nie je partner, s ktorým by sa dalo diskutovať,“ dodáva. Podľa jeho názoru Európa so zlom „fačkuje“. Ale zároveň vraj platí, že nie je úplne jednoduché rozoznať, čo je dobro.

    Na záver potom Holub uviedol, že migračná vlna môže zmeniť náboženstvo v Európe. Nie je vraj stopercentne isté, že kresťanstvo s príchodom moslimských utečencov a veriacich do Európy prežije.

    Celé video si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -