Kremeľ odmieta kritiku Bieleho domu za zadržanie pokojných demonštrantov. Zakročili sme voči tým, ktorí sa venovali provokáciám. V súlade s našimi zákonmi, zaznelo

    0
    Hovorca ruského prezidenta Dmitry Peskov (Autor: Radim Panenka)

     Peskov uviedol, že v rade miest Ruska sa v pondelok konali skutočne pokojné mítingy na oslavu sviatku Dňa Ruska. “Voči tým, ktorí sa venovali provokáciám a porušovali nimi verejný poriadok,” boli podniknuté kroky v úplnom súlade s ruskými zákonmi,” uviedol Peskov.

    Hovorca Kremľa reagoval na výzvu, ktorú Rusku v noci nadnes adresoval hovorca Bieleho domu Sean Spicer, keď komentoval prípady osôb zadržaných v pondelok počas nepovolených demonštrácií v Rusku a apeloval na ruské úrady, aby okrem pokojných demonštrantov prepustili na slobodu aj zadržaných novinárov.

    Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že na úradne povolenom zhromaždení, ktoré sa konalo na Sacharovovom prospekte v Moskve a ktorého organizátorom bol opozičný politik Alexej Navaľnyj, sa zúčastnilo asi 1800 ľudí. Navaľnyj pritom v žiadosti o povolenie podujatia uvádzal ako očakávanú účasť 15.000 osôb.

    Navaľnyj však v nedeľu uviedol, že jeho akcia sa uskutoční v centre Moskvy – na Tverskej ulici – vzhľadom na to, že po nátlaku radnice na dodávateľské firmy nie je možné zabezpečiť pódium pre akciu a jej ozvučenie.

    Moskovská radnica Navaľného rozhodnutie o zmene dejiska jeho podujatia označila za provokáciu.

    Ruská polícia následne v pondelok, ešte pred začiatkom mítingu na Tverskej ulici, Navaľného zadržala za výzvy na účasť na úradne nepovolenej akcii a za neuposlúchnutie polície. Súd ho v noci nadnes odsúdil na 30 dní väzenia.

    - Reklama -