Krajiny Východného partnerstva sú prioritou EÚ a sú prioritou V4 i Slovenska, hovorí Parízek

    0
    Lukáš Parízek (Autor: mzv.sk)

    “Toto stretnutie potvrdzuje, že táto agenda je vysoko na našom zozname, že je potrebné komunikovať priebežne a samozrejme rozvíjať a prehlbovať spoluprácu s našimi partnermi. Vieme, že máme pred sebou veľmi významný summit v novembri, ktorý bude v Bruseli, čo je takisto signál zo strany EÚ, že sa bude venovať východným partnerom a že dá určitú víziu do budúcna pre týchto partnerov a rozvoju ich spolupráce s EÚ,” dodal predstaviteľ slovenskej diplomacie.

    Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorého krajina od 1. júla predsedá zoskupeniu V4 a ktorý inicioval dnešnú schôdzku, zdôraznil, že na bruselskom summite bude V4 presadzovať prijatie uznesenia, ktoré bude smerovať k čo možno najambicióznejšiemu a najsmelšiemu budovaniu spojenectva s krajinami Východného partnerstva.

    “Budeme tiež presadzovať, aby v nadchádzajúcom sedemročnom rozpočtovom cykle neboli obmedzené zdroje určené na tento cieľ,” dodal Szijjártó.

    Stretnutia sa zúčastnili aj komisár Európskej únie pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn a minister zahraničných vecí Estónska Sven Mikser, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

    - Reklama -