Krajiny V4 vytvoria krízové stredisko pre zvládanie migrácie

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Stredisko by malo sídliť v Poľsku a malo by koordinovať opatrenia členských štátov V4 pri pomoci utečencom v krízových oblastiach. Agentúra MTI potom dodáva, že bude slúžiť ako platforma na výmenu informácií o opatreniach jednotlivých štátov pri zvládaní migračnej krízy a na koordináciu vynakladania prostriedkov na dané opatrenia.

    „Usilujeme sa o to, aby naše spoločné stanovisko, teda nesúhlas so systémom prerozdeľovania utečencov, akceptovali naši partneri z EÚ. Domnievame sa, že tento systém je jednoducho neefektívny,“ uviedol poľský minister vnútra Mariusz Błaszczak. Systém kvót podľa neho migračnú krízu nerieši, ale zhoršuje.

    Vyšehradská štvorka sa okrem iného zhodla na tom, že je dôležité utesniť vonkajšie hranice Európskej únie. „Príkladom môže byť postoj našich priateľov z Maďarska, ktorí ako prví utesnili maďarské hranice, predstavujúce vonkajšie hranice Únie, pričom čelili útokom zo strany ďalších partnerov,“ dodal Błaszczak s tým, že pritom išlo o oprávnený postup Maďarov.

    Vyšehradská skupina sa zároveň vyslovila za pomoc utečencom v miestach mimo Európskej únie – teda v táboroch v Libanone a v Jordánsku.

    Pôvodný text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -