Krach rokovaní o TTIP s Američanmi počas predsedníctva? Komentátor varuje

    0
    Demonštrant proti TTIP v Berlíne (Autor: SITA)

    „Keď sa to naozaj stane, bude to dobrá správa. Konkrétne: dobrá správa pre Európsku úniu a jej členské krajiny. A zlá správa pre Spojené štáty,“ píše Daniš vo svojom texte pre Aktuality.sk. Komentátor uznáva, že prepojenie amerického a európskeho trhu je skvelý nápad, no v tomto konkrétnom prípade ide o nevýhodný kšeft pre Úniu. Podľa informácií nemeckých médií a aktivistov mala byť Európa bombardovaná nátlakom požiadaviek USA a amerických korporácií.

    Výhrady voči TTIP a súčasným požiadavkám Spojených štátov majú najmä Nemci, Francúzi a Taliani. Ako píše Daniš, jadrom konfliktu je štátna regulácia trhu, teda prísne európske pravidlá pre biznis. Tie európske sú oveľa prísnejšie ako tie americké a toto chcú Američania, prirodzene, zmeniť.

    Podľa komentátora tento rozpor výstižne vystihol nemecký aktivista a vzorový odporca TTIP Thilo Bode. Tvrdí, že európsky konzument je zvyknutý na množstvo noriem a zákonov, ktoré obmedzujú honbu korporácií za ziskom a sú tak pre neho prijateľnejšie. Toto chce americký vklad narušiť. „Teda: európsky životný štýl bude podľa Bodeho rozkladaný americkým. A európske trhové pravidlá tiež,“ poznamenáva Daniš na záver.

    - Reklama -