Kotleba sa sporí s poslancami. Voľby v Banskej Bystrici sú vraj ohrozené

    0
    Poslanci Martin Klus (SaS) a Marian Kotleba (ĽSNS) (Autor: TASR)

    Akceptoval som výhrady poslancov, že mal byť väčší priestor na diskusiu a prejavil som ústretovosť. Tri týždne na konštruktívnu diskusiu je času až-až, aby sme dospeli k návrhu, ktorý bude kompromisný a hlavne bude znižovať regionálne rozdiely, konštatoval na margo stiahnutia predseda BBSK.

    Podľa niektorých poslancov sú voľby v BBSK do poslaneckého zboru ohrozené, keďže Kotleba avizoval, že ďalšie zasadnutie zvoláva na 10. augusta, čiže len deň pred uplynutím lehoty, dokedy krajské parlamenty musia určiť počet poslancov, volebných obvodov a sídiel obvodných volebných komisií pre voľby v roku 2017. Zastupiteľstvo sa však pre dovolenkové obdobie nemusí zísť v uznášaniaschopnom počte.

    Ako z dnešnej diskusie vyplynulo, poslanci nie sú proti zníženiu počtu mandátov, ale chcú čas na konštruktívnu diskusiu. Nepáči sa im nátlak, tri mesiace pred voľbami do VÚC by sa pravidlá meniť nemali.

    Predseda BBSK svojím návrhom na zníženie počtu krajských poslancov v budúcom volebnom období, ako sám tvrdí, sleduje nielen ušetrenie finančných prostriedkov, ale najmä zníženie regionálnych rozdielov v zastúpení jednotlivých okresov v parlamente samosprávneho kraja. Podľa jeho návrhu zásadnými úpravami by mali prejsť počty mandátov pre jednotlivé obvody, pričom v niektorých by klesli a inde sa zvýšili.

    Podľa politológa a poslanca Národnej rady (NR) SR Martina Klusa (SaS), ktorý prišiel na rokovanie a vystúpil pred poslancami, Kotleba svojím návrhom porušuje zákon.

    Volebný zákon prikazuje, aby sa poslanci zastupiteľstva volili pomerne k počtu obyvateľov, zdôraznil s tým, že Kotleba sa pokúša znásilniť demokraciu vo svoj prospech, keďže chce prevažne potrestať tie okresy, kde mala ĽSNS nižšiu podporu vo voľbách do NR SR a naopak, posilniť svoje voličské bašty.

    Mal štyri roky na to, aby na túto tému viedol odbornú diskusiu,“ pripomenul Klus, ktorý na rokovanie prišiel so skupinou sympatizantov s transparentmi.

    Na otázku TASR, či sa neobáva, že by mohlo dôjsť k mareniu volieb, reagoval: Podľa toho, ako je rozložené zastupiteľstvo a ako tvrdohlavo pôjde do toho župan, môže sa stať, že dôjde až k mareniu volieb, a to už by bola tragédia, dodal Klus.

    Na rovnakú otázku Kotleba pre TASR odpovedal: Kuvičie hlasy. Sme v termíne a ja ako predseda si splním zákonnú povinnosť a zvolám zastupiteľstvo. Dúfam, že dovtedy budeme vedieť nájsť mechanizmus, aby bolo všetko absolútne v poriadku.

    - Reklama -