Kotleba pokračuje v oprave ciest. Miliónovú zákazku opäť dostala malá firma so štyrmi ľuďmi, navyše v strate

    0
    Marian Kotleba predseda ĽS NS (Autor: TASR)

    Župan Marian Kotleba už pár mesiacov rekonštruuje cesty v Banskobystrickom kraji. Pred pár týždňami vyšli na povrch informácie, že na pätnásť tendrov za vyše deväť miliónov eur sa mohli stavebné firmy pripravovať iba tri dni, pričom viaceré zákazky vyhrala firma Renomont Profi. Tá po medializácii nakoniec od zmlúv odstúpila, a tak musela župa vypísať opätovne deväť súťaží za viac ako päť miliónov eur. Viac sme o tom písali TUTU.

    Po opätovných súťažiach najväčší úspech dosiahla pomerne neznáma firma, tentoraz PIES SK zo Zvolena, ktorá získala štyri zmluvy v celkovom objeme 2,24 milióna eur. Informuje o tom portál aktuality.sk s tým, že táto suma predstavuje viac peňazí ako tržby firmy za uplynulých šesť rokov. Ide tak o 18-násobok toho, čo zarobila spoločnosť za minulý rok.

    Podľa údajov z Finstatu má maximálne štyroch zamestnancov. Z jej webovej stránky je zrejmé, že sa venuje úprave fasád, zatepľovaniu budov, robí obklady a dlažby, sanáciu vlhkých stien a poskytuje aj cestnú dopravu. Paradoxom je, že firma je v strate a má záporné vlastné imanie, pričom svojim dodávateľom na záväzkoch dlhuje vyše 200-tisíc eur.

    Boli jediným záujemcom

    Konateľ firmy PIES SK Dušan Gelieň tvrdí, že skúsenosti má. „Ako viete, že nemám skúsenosti? Ja už som v roku 1991 asfaltoval cesty, mal som na to firmu,“ povedal portálu konateľ spoločnosti, ktorá sa do súťaže prihlásila cez elektronické trhovisko. Firma však bola jediným záujemcom o rekonštrukcie ciest v okresoch Poltár, Lučenec a Zvolen, pričom súťaže sa odohrali v jeden deň, konkrétne v stredu 13. septembra, v polhodinových rozostupoch.

    Riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík tvrdí, že firmu nepoznajú. „Ak táto firma rekonštrukcie daných úsekov nebude schopná v požadovanom čase a kvalite opraviť, tak súťaž opäť zopakujeme s rovnako nízkou cenou,“ tvrdí Uhrík.

    V zostávajúcich piatich opakovaných zákazkách vyhrali firmy Eurovia SK (1,14 mil. eur), Inžinierske stavby (1,36 mil. eur) a VIAKORP (734-tis. eur).

    - Reklama -