Kotleba bohapusto klame, nesplnil jediný sľub, tvrdí jeho súper v boji o kreslo banskobystrického župana. S kritikou sa pridávajú aj aktivisti. Čo na to ĽSNS?

    0
    Poslanci Martin Klus (SaS) a Marian Kotleba (ĽSNS) (Autor: TASR)
    Tisícky nových pracovných miest pre obyvateľov stredoslovenského regiónu, sociálne podniky, znižovanie výdavkov a mnohé ďalšie sľuby dal voličom Marian Kotleba ešte v roku 2013. Tie sú však nielen podľa opozičného poslanca Martina Klusa (SaS) v rozpore so súčasnou realitou. O tom, čo všetko predseda BBSK sľúbil a podľa názoru viacerých nesplnil, píše občianske združenie Bystrické veci, ktoré na svojej stránke poukazuje práve na údajne nenaplnené Kotlebove sľuby.  
     
    Poslanec slovenského parlamentu Klus, ktorý vo svojej kampani pred voľbami do VÚC hovorí o Banskobystrickom regióne ako o „fungujúcom kraji pre všetkých“, na svojom facebookovom profile zdieľa text z portálu OZ Bystrické veci a dodáva, že je v súboji proti Kotlebovi o kreslo župana BBSK už mesiace sám. 
     
    „Už niekoľko mesiacov sám ako kôl v plote konfrontujem župana BBSK za to, ako oklamal svojich voličov nesplnenými sľubmi,“ napísal Klus na Facebooku k článku OZ Bystrické veci. Poslanec sa vo svojom statuse sťažuje, že sa stal pre súboj s Kotlebom terčom kritiky a obviňovania zo strany priaznivcov ĽSNS, a ďakuje jednému zo zakladateľov občianskeho združenia a rovnomenného portálu Bystrické veci. 

    Ako je to s nenaplnenými sľubmi?

    Jednu z prvých výčitiek pri fungovaní BBSK smerujú kritici Mariana Kotlebu na sľuby predsedu ĽSNS o tom, že ako župan vytvorí v regióne vyše 10-tisíc pracovných miest. Projekt, s ktorým Kotleba prišiel pred voľbami do VÚC z roku 2013, mal názov Krompáče a lopaty, ale podľa OZ Bystrické veci sa jeho ciele nenaplnili ani na percento. 
     
    Zo sľubovaných desiatich až pätnástich tisícok pracovných miest ich vzniklo len 90 a aj to dočasných. „Je to ako keby ste sľubovali, že upečiete koláč, ale len zapnete rúru,“ konštatuje občianske združenie na margo vytvárania pracovných miest v BBSK. 
     
    Poslanec NR SR a riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milan Uhrík pre Parlamentné listy priznal, že počet vzniknutých pracovných miest je pravdivý, ale jedným dychom dodal aj dôvod, pre ktorý sa tento sľub nepodarilo Kotlebovi vo funkcii župana naplniť. 
    „Problém bol v tom, že keď sa nám podarilo zamestnať zhruba 90 ľudí, tak vláda zmenila Zákonník práce tak, že na to, aby mohli obce sprostredkovávať ľudí na tieto práce, by im museli starostovia týchto obcí platiť prvé tri mesiace zo svojho, a to si starostovia nemohli dovoliť. Tento program bol de facto zastavený zo strany vlády,“ povedal Uhrík pre PL. 

    Sociálne podniky a šetrenie v župe

    Výčitky OZ Bystrické veci aj poslanca SaS Klusa voči súčasnému vedeniu BBSK smerovali aj na fakt, že „BBSK v rokoch 2013 až 2016 nevytvoril s podporou štátu nové neziskové organizácie ani sociálne podniky“, aj keď to Marian Kotleba pred svojím zvolením za župana sľuboval.  
     
    Poslanca za ĽSNS Uhríka sme sa ako šéfa Úradu BBSK spýtali aj na nevzniknuté sociálne podniky a dostali sme toto vysvetlenie. „Sociálne podniky je možné zriaďovať len so súhlasom zastupiteľstva. Predseda ako štatutárny orgán sám od seba nemôže zriadiť organizáciu zriaďovateľskej pôsobnosti. A keďže v zastupiteľstve nemáme ani jedného poslanca, tak je asi zrejmé, že ani jeden podnik nezriadime,“ povedal. 
     
    Aktivisti z Bystrických vecí kritizujú Kotlebu vo funkcii župana aj v oblasti šetrenia krajských financií. Sľuboval, že ušetrí 15 miliónov eur, ale podľa tohto banskobystrického občianskeho združenia krajský šéf „navýšil výdavky na chod kraja o takmer štyri milióny“. A to aj napriek tomu, že zamestnancov je v župe o päťdesiat menej. 
     
    Aj pre údajné zvyšovanie výdavkov má Uhrík čiastočné vysvetlenie. „Čo sa týka samotného úradu, tu sme ušetrili,“ povedal šéf Úradu BBSK. Uhrík tvrdí, že na jeho úrade pracuje o sto ľudí menej, než je to na krajských úradoch v Nitre, alebo dokonca Bratislave. 

    Kotleba je hanbou, bohapusto klamal, kontruje Klus

    „Ako sme na to u riaditeľa Úradu BBSK Uhríka zvyknutí, vždy nájde množstvo dôvodov, prečo sa niečo urobiť nedá,“ komentoval pre PL Uhríkove slová Martin Klus.  Ako tvrdí saskársky kandidát na župana, ľudia sa prirodzene pýtajú, čo sa vlastne v kraji pod Kotlebovým vedením urobilo. 
     
    „Povedzme to jasne a otvorene. Župan Kotleba zo svojho programu nesplnil ani jediný bod. A to je rekord dokonca aj v slovenskej politike, kde už sme zvyknutí na všeličo,“ uviedol Klus s tým, že Kotleba už od začiatku musel vedieť, že „bohapusto klame, keďže na zrealizovanie takéhoto programu ako župan jednoducho nemá kompetencie“. Podľa Klusa to nakoniec potvrdil aj Uhrík vo svojich odpovediach. „Takýto človek nemá v politike čo hľadať. Je hanbou nielen nášmu kraju, ale aj celej krajine,“ uzavrel Klus.
     
    - Reklama -