Kostoly pustnú, mešity prekvitajú. Po celej Európe. Čísla, ktoré naozaj desia

    0
    Centrálna mešita v Kolíne nad Rýnom v turečtine nazývaná Merkez-Camii je pred dokončením (Autor: Hans Štembera)

    Ako Meotti uvádza, napríklad v holandskom regióne Friesland bolo zrušených alebo prebudovaných na mešity 250 zo 720 kostolov. Konkrétne v Amsterdame sa z kostola sv. Ignáca stala mešita Fatih Camii. Rovnaký osud postretol dokonca aj synagógu v Haagu. „V Nemecku bolo v rokoch 1990 až 2010 uzavretých 340 kostolov. V poslednom čase zakúpila moslimská komunita okrem iného luteránsky kostol v Hamburgu. To isté sa deje po celej Európe, ktorú opúšťajú zo strachu pred moslimami židia,“ uvádza Meotti.

    „V januári odporúčal vodca židovskej komunity vo Francúzsku Zvi Ammar, aby židia prestali nosiť svoju charakteristickú pokrývku hlavy. Pred niekoľkými dňami oznámil Ammar ďalšiu prekvapivú správu. Jedna zo synagóg nachádzajúca sa v prístavnom meste Marseille bola predaná moslimskej organizácii al-Badr za 400 000 eur. Synagóga sa vzhľadom na narastajúci antisemitizmus nevyužívala, zatiaľ čo boli okolité mešity doslova na prasknutie. V samotnom Marseille už stojí 73 mešít,“ spomína taliansky publicista.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Obavy o bezpečnosť tlačia židov mimo centier veľkých miest. Nemôžu žiť naďalej v oblastiach obývaných moslimami. Tisíce synagóg v Líbyi, Maroku, Iraku alebo Tunisku bolo premenených na mešity. Jediný rozdiel medzi týmito krajinami a Francúzskom je ten, že tu za to zatiaľ musia moslimovia platiť,“ cituje Meotti horký komentár Ammara a zmieňuje sa aj o ďalších príkladoch, kedy sa z kostolov stali mešity. „Takýto podivuhodný prerod sa udial v oblasti Vierzon, kde tento osud postretol kostol Saint-Eloi. Diecéza Bourges mala kostol na predaj a najvyššiu ponuku urobila moslimská organizácia.“

    Kostoly sa zatvárajú aj v Belgicku, ktoré je považované za jednu z kolísok katolíckeho náboženstva v Európe. „V Bruseli plánovali strhnúť kostol svätej Kataríny, ktorý bol postavený v roku 1874 a tvorí dominantu historického centra Bruselu. Namiesto neho mali na mieste zriadiť ovocný trh. Tomuto kroku nakoniec zabránila mobilizácia veriacich. V ďalších prípadoch sa však premene kostolov na iné účely zabrániť nepodarilo. V krajine navyše rapídne narastá počet obyvateľov, ktorí praktizujú islam. V školách v Bruseli ide o polovicu žiakov,“ varuje Meotti.

    „Aj v Nemecku je osud mnohých kostolov neistý. A to napriek tomu, že krajina mala ešte nedávno svojho pápeža, kancelárka Angela Merkelová je dcérou luteránskeho pastora a prezident Joachim Gauck je sám protestantský pastor. Niektoré kostoly boli predané a časť z nich zakúpená moslimskou komunitou. Tí kúpili luteránsky kostol v Hamburgu. V Spandau sa stal z kostola sv. Rafaela obchod s potravinami. V Trier sa zase kostol premenil na telocvičňu,“ píše Meotti a cituje na záver svojho textu proroctvo spisovateľa Emila Ciorana, ktoré sa síce vzťahuje na Francúzsko, ale všeobecne platí pre celú Európu: „Francúzi sa nespamätajú dovtedy, kým sa mešita nestane aj z Katedrály Notre-Dame.“

    - Reklama -