Košice zaplaví dúha. Liberálnych poslancov však nečakajte. A odporcovia? Zvrátené a choré, odkazujú

    0
    Pochod za práva LGBTI v Košiciach. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Problematika LGBTI rozdeľuje nielen spoločnosť, ale aj politickú obec. Dnešný PRIDE Košice nie je výnimkou.

    Kotleba si Homofóba roka zaslúži

    Na otázku PL.sk, či sa pochodu zúčastnia aj zástupcovia politickej obce, boli organizátori veľmi struční. „Bohužiaľ, tento rok nemáme nahlásených žiadnych politikov,“ skonštatoval Juraj Víg, člen organizátorského tímu PRIDE Košice. Podobná odpoveď prišla aj na otázku, či o pochod prejavili záujem poslanci mestského zastupiteľstva.

    „Snaha o to je každý rok. Komunikujeme s nimi, ale, bohužiaľ, stále sa na túto tému dištancujú,“ prezradil Víg a dodal, že pozvánka bola poslaná aj primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD), ktorý na ňu nereagoval.

    Voči komunite LGBTI sa dlhodobo vyhraňujú niektorí poslanci, najmä zo strán Sme rodina či Ľudovej strany Naše Slovensko. Práve jej predseda Marian Kotleba prednedávnom získal ocenenie Homofób roka. Ako sa na nich pozerajú samotní organizátori pochodu? „Osobne si myslím, že pán Kotleba túto cenu vyhral oprávnene. Ale naozaj nemôžem hovoriť za PRIDE nejaké politické názory. Samotný PRIDE Košice momentálne nemá politické ambície,“ dodáva Víg.

    Program košického pride sa začína od 13.00 v Kasárňach Kulturpark a moderátorkou bude známa slovenská herečka Judita Hansman. Samotný pochod mestom sa uskutoční o 15.00. Následne bude v Kulturparku pokračovať koncert až do večerných hodín. Afterparty sa uskutoční v Kine Úsmev až do skorých ranných hodín.

    Celý program nájdete TU.

    Trauma či kalkul?

    Medzi verejných podporovateľov LGBTI komunity sa hlási liberál Martin Poliačik. „Celé super. Tohtoročný pride sa vydaril,“ písal saskár na Facebooku po bratislavskom pochode. S návštevou toho košického to ale už tak ružovo nevidí. „Podporujem ho a som veľmi rád, že sa PRIDE v Košiciach koná, ale, bohužiaľ, čo sa týka kalendára, tak mi to nevychádza,“ prezradil pre PL.sk Poliačik.

    Ten zároveň načal aj tému, či by sa mala problematika LGBTI prelínať so slovenskou politikou. „Otázka LGBTI komunity je politickou otázkou a je teda logické, že na podobných akciách vystupujú ľudia, čo to majú v agende. Keď sa pozriete na posledný kanadský pride, tak na jeho čele kráčal samotný premiér,“ uviedol.

    Taktiež sa rozhovoril na adresu poslaneckej elity, ktorá svoj kritický názor voči LGBTI neskrýva. „Neviem, či to pramení z nejakej ich vnútornej traumy alebo je to len vypočítavý kalkul, pretože na neznášanlivosti sa ľahko naháňajú politické body,“ skritizoval na záver parlamentných kolegov Poliačik.

    Medzi podporovateľov pochodu patrí aj ďalší saskár Juraj Droba. No toho počas pochodu v Košiciach taktiež neuvidíte. „Nemôžem prísť a nemal som to ani v pláne. Deklaroval som podporu, ale máme zajtra jedno veľmi dôležité stretnutie na pôde národnej rady ohľadom predsedníctva v Rade Európskej únie,“ prezradil Droba. Zároveň organizátorom drží palce. „Dúfam, že jedného dňa budeme žiť v krajine, ktorá si bude vážiť svoje menšiny,“ odkázal Droba cez PL.sk.

    V hlavnej úlohe mimovládky?

    Na druhej strane, voči pochodom podobného druhu svoje rozhorčenie neskrýva rodák z východu Peter Pčolinský. „Absolútne odmietam takéto zvrátené a choré akcie, ktorých jediným výsledkom je ešte väčšia polarizácia spoločnosti k tejto otázke. Organizujú to spravidla ľudia, ktorí nikdy nepracovali a celé roky sa priživujú na rôznych grantoch a dotáciách financovaných zo zahraničných mimovládnych organizácií a zahraničných veľvyslanectiev,“ pustil sa do organizátorov východniar zo Sme rodina.

    K dnešnému pochodu sa v stručnosti vyjadril aj jeho parlamentný šéf Boris Kollár. „Myslím si, že celá tá ideológia je špatná, scestná a škodlivá,“ vyslovil sa otec desiatich detí, ktorý dožičil skoro každému dieťaťu inú matku a ktorý si v súčasnosti užíva exotické Thajsko.

    - Reklama -