Korapšn is di fret! Ficova angličtina baví internet

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Rodenému Britovi, Američanovi či Austrálčanovi musí taký akcent trhať uši. To, že nie všetci politici si s angličtinou „potykali“, je samozrejmosť. Obzvlášť staršia politická garnitúra sa v mladosti nikdy po anglicky neučila, takže medzery v tejto oblasti sú nielen akceptovateľné, ale aj pochopiteľné.

    Ak však ide o najvyšších štátnikov krajiny, ktorí reprezentujú štát navonok, je v dnešnej dobe primeraná  jazyková výbava nevyhnutnosťou. Reč však nie je o nijakých extra náročných vetných konštrukciách či súvetiach. Jednoducho treba ovládať aspoň štandardnú úroveň.

    Latku náročnosti však niektorí naši politici dokážu veru poriadne podliezť a z ich angličtiny sa napokon neraz vykľuje akýsi humorný hybrid. A v dobe sociálnych médií je razom o zábavu postarané.

    Najnovšie zahviezdil svojou zlou výslovnosťou premiér Robert Fico. Ten začal vo „veľkom štýle“ hneď pri čítaní anglickej vety: „Korupcia je hrozbou,“ (Corruption is the threat).

    Jeho plechová výslovnosť a  skomolené výrazy: „Korapšn is di fret,“ počas prejavu v rámci protikorupčného fóra na pôde OECD museli vyvolať úsmev na perách nielen u po anglicky hovoriacich politikov či novinárov, ale aj u ostatných zúčastnených, ktorí poznajú anglickú výslovnosť.

    Video z Ficovho príhovoru sa objavilo pred pár dňami na facebookovej stránke opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej.

    Ešte horšie však prezentoval našu vlasť v minulosti niekdajší minister pôdohospodárstva a Ficov stranícky kolega Ľubomír Jahnátek. Jeho angličtina“ je jedným slovom katastrofálna. Drevená výslovnosť, nesprávna intonácia… Skrátka celé zle.

    Pokiaľ už ide o ministra, ktorý nerozumie konkrétnym vetám, mal by sa daný politik aspoň nadrilovať“ správnu výslovnosť, keď už ide vystupovať v zahranične ladenom promo videu.

    - Reklama -