Kopnúť do krajín strednej a východnej Európy? Macron je nový chlapec, udrel Orbán

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)
     “Jeho (Macronov) vstup nie je príliš povzbudivý, pretože si myslel, že najlepšia forma priateľstva je okamžite si kopnúť do krajín strednej a východnej Európy. Také sa tu nerobí, časom sa však zorientuje,” povedal podľa maďarskej komerčnej televízie ATV premiér Orbán.
     
    Členské štáty prijímajúce peniaze z EÚ, ale nerešpektujúce jej princípy, by mali pocítiť politické dôsledky, vyhlásil Macron. Priznal, že medzi východnými a západnými členskými štátmi existuje napätie. Povedal to deň pred summitom Európskej rady, na ktorom sa plánuje osobitne stretnúť so štátmi Vyšehradskej skupiny (V4).
     
    “Európske štáty, ktoré nerešpektujú pravidlá, by mali niesť v plnej miere politické dôsledky,” skonštatoval francúzsky prezident. Zaznelo to v rozhovore pre osem európskych médií. Jeho prepis získala agentúra Reuters.
     
    Macron považuje za “dvojnásobnú zradu”, že niektoré členské štáty prijímajú peniaze z Únie, ale nerešpektujú jej hodnoty. Skonštatoval, že Únia zoslabne, ak dovolí svojím členom porušovať pravidlá. Konkrétne štáty ale v tejto súvislosti nemenoval.
     
    - Reklama -