Konvoj americkej armády opustil Česko. Namierené má do Pobaltia. Cez Poľsko

    0
    Presun amerického vojenského konvoja cez Českú republiku (Autor: ReproFoto: youtube)

    Vojaci strávili dve noci v kasárňach v moravskom meste Vyškov a niektorí zamierili k poľským hraniciam už dnes ráno. Ďalšia časť konvoja strávila víkend v obci Přáslavice v Olomouckom kraji a odtiaľ sa takisto vydala na cestu do Poľska. Konečným cieľom je estónsky výcvikový priestor. 

    Celkovo mal konvoj prechádzajúci cez Česko na cvičenie do Pobaltia 420 vojakov a 225 vozidiel vrátane obrnených transportérov. Amerických vojakov sprevádzala celý čas vojenská polícia aj republikoví policajti, uviedol portál ČT. 

    Na cvičení sa zúčastní 13 zahraničných armád – ČR sa pridala počas presunu cez české územie, doplnila informácie hovorkyňa vyškovského vojenského areálu Monika Nováková. 

    Konvoj prišiel do Česka v piatok 27. mája. Vojakov vo Vyškove prišiel v sobotu pozdraviť aj premiér Bohuslav Sobotka. Podľa neho je potrebné posilniť spoluprácu spojencov, pretože bezpečnostná situácia vo svete sa zhoršila.

    Poukázal pritom na zamrznutý konflikt na Ukrajine, vojnu v Sýrii, boje v Líbyi alebo riziko terorizmu. V nedeľu popoludní sa vo Vyškove konal Deň otvorených dverí s ukážkou vojenskej techniky, ktorý prilákal okolo 2000 návštevníkov. 

    - Reklama -