Kontroverzný ruský výtvarník v Paríži podpálil budovu Banque de France. V minulosti si už odrezal časť ucha, prerazil miešok klincom, alebo sa nahý omotal ostnatým drôtom

    0
    Piotr Pavlenskij (Autor: TASR)

    Podľa francúzskeho denníka Libération polícia na mieste zadržala umelca a ďalšiu osobu.

    V komuniké, ktoré Pavlenskij zverejnil na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter, zdôvodňuje svoje konanie tým, že “Banka Francúzska zabrala miesto Bastily, bankári zabrali miesto kráľov (…).” Dodal, že “obnovenie revolučného Francúzska zapáli požiar svetovej revolúcie”.

    Fotografie ruského umelca, ako podpaľuje okná na prízemí budovy Banque de France, zverejnila na svojom twitterovom konte novinárka a aktivistka Sarah Constantinová.

    Spravodajský web France Info informovala, že Banque de France podá trestné oznámenie za poškodzovanie majetku. 

    Pavlenskij je známy ako vykonávateľ celého radu škandalóznych akcií, keď si napríklad zašil ústa na podporu punkovej skupiny Pussy Riot, inokedy sa zase nahý omotal ostnatým drôtom.

    V novembri 2013 si klincom prerazil miešok a spojil ho s dlažbou na Červenom námestí v Moskve, čím chcel protestovať proti ľahostajnosti ruskej spoločnosti voči spoločenským problémom.

    O rok neskôr si pred Štátnym psychiatrickým centrom v Moskve odrezal časť ucha, aby dal najavo nesúhlas s tým, že Rusko rieši svoju politiku tak, že ľudí označuje za duševne chorých.

    Vlani v decembri Pavlenskij aj so ženou a dvoma deťmi emigroval z Ruska do Francúzska, kde mu v máji udelili politický azyl.  

    - Reklama -