Kontroverzný dokument vzbudil vášne medzi moslimami. Autora obvinili z konzultácií s izraelskými expertmi

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)
    Autor a dokumentarista Tom Holland pritiahol pozornosť médií ešte v roku 2014, keď napísal, že v Koráne, životopise proroka Mohameda aj ranej histórii islamu, „je toho veľa, čo vonkajší svet zasahuje, ako najstrašnejšie na Islamskom štáte“. Teraz zdvihol vlnu kritiky znova, keď britská televízia Channel 4 odvysielala jeho najnovší dokument
     
    Film sa začína v Paríži na mieste útoku na hudobný klub Bataclan, v ktorom teroristi zmasakrovali 89 ľudí. 
     
    Dokument zavedie divákov aj do Istanbulu, kde Holland pripomína, že „moslimské armády sa tak ďaleko dostali dva razy“ a dodáva, že tam zmasakrovali všetkých. Podľa historika sa idea džihádu, ako svätej vojny proti bezvercom, zakorenila v islamskom svete po porážke arabských vojsk pri vtedajšom Konštantínopole (Istanbule). 
     
    Holland tvrdí, že týmto historickým dedičstvom sa nechali inšpirovať aj súčasní teroristi, ako bol Usáma bin Ládin či zakladateľ súčasného Islamského štátu Abu Bakr al-Baghdadi. 
     
    Toto prepojenie historických prameňov so súčasným islamským terorizmom je proti vôli moslimom, ktorí takéto zmýšľanie o svete odmietajú. Moslimská komisia verejných záležitostí (MPACUK), ktorá je popredným zástancom práv moslimov vo Veľkej Británii, napadla dokument s tým, že jeho autor konzultoval jeho vznik s izraelskými expertmi. 
     
    Dokumentarista si však, zdá sa, veľkú hlavu z kritiky nerobí a v odpovedi na volanie ochrancov práv britských moslimov obvinil MPACUK zo šírenia antisemitských postojov. 
     
    - Reklama -