Kontroverzná reforma súdnictva v Poľsku? Medzi Bruselom a Varšavou vraj došlo k zlepšeniu komunikácie

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Poľsko vedie s exekutívou EÚ tzv. konštruktívny dialóg po tom, ako eurokomisia vlani v decembri spustila bezprecedentné právne konanie voči vláde vo Varšave.

    Dôvodom uplatnenia článku 7 Zmluvy o EÚ, čo môže viesť aj k strate hlasovacích práv v Rade EÚ, sú obavy Bruselu, že v Poľsku hrozí vážne porušenie základných hodnôt EÚ. Komisia dala Poľsku tri mesiace na nápravu situácie.

    “Som celkom optimistický, čo sa týka trajektórie, smerovania tohto procesu,” povedal Szymaňski pred novinármi v Bruseli. Spresnil, že medzi Bruselom a Varšavou došlo k zlepšeniu vzájomnej komunikácie a miere porozumenia.

    Upozornil, že poľská vláda sa nachádza v procese objasňovania svojich stanovísk k rôznym legislatívnym návrhom, ktoré podľa eurokomisie porušujú základné hodnoty EÚ. Zároveň však priznal, že Poľsko ešte stále “úplne ináč hodnotí” kontroverznú reformu súdnictva, ktorá je jedným z hlavných sporných bodov v dialógu oboch strán.

    Szymaňski poznamenal, že eurokomisia by ešte mala objasniť, čo presne znamená definícia členskej krajiny, ktorá je vystavená riziku vážneho porušovania hodnôt EÚ.

    - Reklama -