Koniec trpezlivosti? Začala sa nebezpečná hra. Vojenskú operáciu proti Severnej Kórei nevylučujeme, vyhlásil americký minister

    0
    Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson (vľavo) počas spoločnej tlačovej konferencie so svojím juhokórejským rezortným partnerom Jun Pjung-seom po ich stretnutí v Soule 17. marca 2017. (Autor: TASR)

    “Aby bolo jasné: politika strategickej trpezlivosti sa skončila,” vyhlásil Tillerson na tlačovej konferencii so svojím juhokórejským rezortným partnerom Jun Pjong-sem v Soule.

    Šéf americkej diplomacie uviedol, že USA “skúmajú nový rad diplomatických, bezpečnostných a ekonomických opatrení”. “Všetky možnosti sú na stole,” zdôraznil s tým, že akékoľvek kroky Severnej Kórey ohrozujúce vojakov v Južnej Kórei “sa stretnú s primeranou reakciou”.

    Tillerson navštívil Južnú Kóreu v rámci cesty po troch východoázijských krajinách, na ktorú sa vydal týždeň po tom, ako KĽDR odpálila štyri skúšobné balistické rakety.

    Dnes dopoludnia miestneho času si americký minister pozrel demilitarizovanú zónu (DMZ) medzi oboma štátmi na Kórejskom polostrove, kde zdôraznil, že “diplomatické a ďalšie snahy z uplynulých 20 rokov – prinútiť Severnú Kóreu, aby zakázala jadrové zbrane – zlyhali”. Pri riešení “stupňujúcej sa” hrozby zo strany Severnej Kórey podľa neho treba “iný prístup”.

    Tillerson má na dnešnom programe v Soule ešte stretnutie s úradujúcim juhokórejským prezidentom a premiérom Hwang Kjo-anom.

    - Reklama -