Koniec summitu EÚ a Macron s Merkelovou bok po boku. Znova to schytali štáty, ktoré majú problém s prijímaním utečencov podľa kvót

    0
    Skupina eritrejských migrantov. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Merkelová k Macronovým slovám dodala, že takmer úplná zhoda oboch krajín panuje napríklad v otázke migrácie. Bude ešte však vraj chvíľu trvať, kým spoločnú reč nájdu všetky členské krajiny.

    Macron následne k utečeneckej kríze uviedol, že nie je dočasnou záležitosťou, bude pokračovať aj naďalej a bude si vyžadovať dlhodobé riešenia. Nazdáva sa tiež, že to nie je úloha len pre niektoré štáty, ale pre všetky členské štáty Únie. Na summite sa podľa jeho slov dohodli na posilnení ochrany vonkajších hraníc a na podpore líbyjskej pobrežnej stráže.

    Merkelová následne poukázala na neochotu k solidarite s utečencami v niektorých krajinách Európy. Pokrok sa podľa nej nepodarilo zatiaľ dosiahnuť v prípade niektorých štátov strednej a východnej Európy. Európska únia je založená na spoločných hodnotách, upozornila. Išlo o reakciu na postoj štátov strednej Európy, ktoré nechcú migrantov prijímať, Európska komisia preto začala s Českom, Poľskom a Maďarskom súdne konanie.

    Štátnici spomenuli, že summit sa zaoberal brexitom, naopak, nezaoberal sa Gréckom. Merkelová a Macron to považujú za dobrú správu, pretože to je znamením určitého zlepšenia situácie v krajine postihnutej dlhovou krízou.

    - Reklama -