Koniec prevratu v Turecku? Bilancia: okolo 50 mŕtvych, stovky zatknutých

    0
    Tureckí vojaci stoja pred stúpencami prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas protestu v Istanbule na námestí Taksim (Autor: TASR)

    AKTUALIZOVANÉ: 10:55 – Podľa údajov armády zabitých bolo 194 ľudí. 47 civilistov, 104 vzbúrencov., 41 policajtov, 2 vojaci.

    Pozatýkali 1563 príslušníkov armády, ktorí sa údajne na pokuse o prevzatie moci podieľali. Odvolaných bolo päť generálov a 29 plukovníkov.

    9:02 – 90 mŕtvych po vojenskom pokuse o prevrat. Zdroj SKY News.

    8:23 – Viac ako 800 ľudí zatkli, približne 60 mŕtvych, viac ako 1000 zranenych. Istanbulom a Ankarou sa stale ozýva streľba. Zdroj CNN.

    Turecká vláda pracuje na úplnom potlačení pokusu o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila armádna frakcia. Vyhlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas televízneho prejavu k národu. Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach.

    Erdogan prehovoril k národu z Istanbulu, kam sa premiestnil v noci z prímorského letoviska Marmaris. Počas prejavu odvysielanom štátnou televíziou uviedol, že vláda už začala v radoch armády zatýkať prívržencov prevratu, “ktorí zaplatia vysokú cenu za vlastizradu Turecka”. Prezident dodal, že jeho generálneho tajomníka uniesli osnovatelia vzbury.

     

     

    Vládni predstavitelia uviedli, že pokus o štátny prevrat sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí tak zabránili vzbúreneckým silám uzurpovať si moc. Podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima je situácia v prevažnej miere pod kontrolou. Prokuratúra vyhlásila, že v Ankare zahynulo počas nepokojov najmenej 42 ľudí.

     

     

    Krušný piatok

    Počas včerajšieho dňa zavládol v dôležitých úradných, policajných objektoch v Istanbule i Ankare totálny chaos. Všetky lety na medzinárodnom istanbulskom Atatürkovom letisku zrušili. Na mieste sú vojaci, tanky a počuť bolo aj niekoľko výbuchov.

    Vojaci začali údajne strieľať do ľudí, ktorí sa snažili na protest proti prevratu prejsť cez Bosporský most.

    Vzbúrenci dokonca zaútočili aj na tureckú štátnu televíziu TRT. Z miesta boli počuť silné explózie. Vysielanie na desiatky minút bolo úplne prerušené. Rovnako prestala asi na hodinu vysielať aj súkromná stanica CNN Türk.

    Streľba sa ozývala aj pred prezidentským palácom priamo v hlavnom meste Ankara. Na budovu parlamentu dopadla bomba, ktorej výbuch si vyžiadal najmenej dvanásť obetí. Stíhačka F-16 tureckých vzdušných síl kontrovala zostrelením vrtuľníkov povstalcov.

     

    Množstvo vládnych priaznivcov sa zišlo na Taksimskom námestí v Istanbule. Aj tu hlásili strety a streľbu. Prístup k Facebooku, Twitteru a YouTube bol v Turecku výrazne obmedzený a dochádzalo k úmyselnému spomaleniu ich prevádzky.

    Vzbúrenci vo večernom vyhlásení uviedli, že preberajú moc pre rastúcu autokratičnosť súčasného režimu, narušenie vlády sekulárneho práva a pre zvýšenú hrozbu terorizmu. V krajine vraj chystajú novú ústavu.

     

    Armáda počas noci prenikla do sídla vládnej strany AKP a požiadala straníkov o odchod z budovy. Do zajatia povstaleckej frakcie mal padnúť aj priamo vysoký predstaviteľ armády generál Hulusi Akar.

    Čo bolo za prevratom?

    Zdroj z Európskej únie povedal agentúre Reuters, že išlo zrejme o “dobre organizovaný prevrat podstatnej časti armády, nie len niekoľkých dôstojníkov”.

    Americký prezident Barack Obama v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku, ktorý v noci nadnes uskutočnila frakcia armády, vyhlásil, že všetky strany v tejto krajine by mali podporovať demokraticky zvolenú vládu, zachovať si umiernenosť a vyvarovať sa násilia. Informuje o tom agentúra AP.

    Šéf americkej diplomacie John Kerry zdôraznil, že jeho rezort bude naďalej zameriavať svoju pozornosť na bezpečnosť amerických občanov v Turecku. Podľa neho USA vnímajú najnovšie udalosti v Turecku s veľkým znepokojením a príslušní činitelia monitorujú túto “veľmi nestabilnú situáciu”.

    Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku EÚ Federica Mogheriniová vyzvala na “pokoj a rešpektovanie demokratických inštitúcií” v Turecku. Dodala, že je v stálom kontakte s úradmi EÚ v Istanbule i Ankare.

    Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že Únia plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu. “Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie. EÚ plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu, tamojšie inštitúcie a právny poriadok,” uviedol Tusk, pričom vyzval Ankaru k rýchlemu návratu k ústavnému poriadku.

    Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert povedal, že v Turecku sa musí dodržiavať “demokratický poriadok” a “pre ochranu ľudských životov sa musí spraviť všetko”. Merkelová je podľa slov hovorcu v prípade týchto udalostí v nepretržitom kontakte s čelnými predstaviteľmi svojej vlády.

    Českej televízii sa podarilo získať vyjadrenie dlhoročného diplomata a riaditeľa zahraničného odboru českej prezidentskej kancelárie Hynka Kmoníčka. Podľa neho mohla byť dôvodom prevratu práve ďalšia plánovaná čistka v armáde. “Tá sa podľa všetkého rozhodla brániť pred ďalšími personálnymi zmenami,” uviedol Kmoníček v ČT.

    Turecký prezident Erdogan je jedným z hlavných oponentov sýrskeho prezidenta Baššára Asada. Správy, že časť tureckej armády prevzala večer moc, preto privítalo mnoho obyvateľov sýrskej metropoly Damasku a tiež tej časti severosýrskeho mesta Aleppo, ktorú ovládajú vládne sily. Ľudia tu vyšli do ulíc.

    Autor: mrk,  TASR

    - Reklama -