Koniec boja Donalda Trumpa o Biely dom? Do hry vstúpili významní politickí sponzori

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)
    Donald Trump nechce trocháriť a vyhlásil, že do novembra chce na kampaň vyzbierať miliardu dolárov. To však podľa denníka The New York Times nebude vôbec jednoduché, keďže finančného šéfa pre svoju kampaň vymenoval až tento mesiac, čím oficiálne začal zbierať prostriedky. Háčik je však v tom, že tí najväčší finanční žraloci, ktorí v minulosti podporovali nádejných republikánskych kandidátov na prezidenta, dávajú od Trumpa ruky preč. 
     
    Ani cent nedá Trumpovi floridský investor v oblasti zdravotníctva Mike Fernandez, ktorý podporil Jeba Busha a v predošlých voľbách daroval republikánskej strane viac ako štyri milióny dolárov. Vlani v decembri tento americký multimilionár zaujal médiá, keď prirovnal Trumpa k Hitlerovi a Mussolinimu. Fernandez vtedy povedal, že bude dotovať Trumpa len v prípade, „ak zamrzne peklo“, a jedným dychom položil rečníčku otázku, či peklo nie je práve miestom, kde Trump býva. 
     
    Sponzorské dary Trumpovi odmieta dať dovedna tucet významných republikánskych sponzorov a to môže pochovať jeho nádeje na boj o Biely dom. Republikánskeho kandidáta s kontroverznými názormi na migrantov odmietajú podporiť tí najzarytejší vplyvní konzervatívci. Medzi nimi napríklad bohatá podnikateľka Virginia Jamesová, ktorá patrí k popredným donorom konzervatívneho elitného Klubu pre rast (Club for Growth). 
     
    Jamesová odmietla Trumpa podporiť s tým, že podľa nej „nie je dosť konzervatívny“. V predošlých volebných bojoch o Biely dom venovala táto investorka republikánom takmer tri a pol milióna dolárov. 

    Cúvli aj ďalší

    Proti Trumpovi sa postavil aj ďalší veľký hráč, ktorý stojí na strane republikánov. Paul E. Singer šéfuje newyorskému hedžovému fondu Elliott Management. V troch uplynulých volebných kampaniach daroval republikánskym kandidátom spolu takmer 28 miliónov dolárov. Singer v nedávnom rozhovore pre New York Times uviedol, že Trump ani Clintonová nereprezentujú jeho konzervatívne hodnoty. Prípadné víťazstvo jedného z menovaných kandidátov označil za „ponuré časy v politickom živote USA“.   
     
    Chrbtom sa Trumpovi obrátil aj Michael K. Vlock, ktorý za dva roky venoval republikánom približne päť miliónov dolárov. Tento donor nielenže nepodporí Trumpa, ale dokonca vyhlásil, že pravdepodobne finančne podporí Hillary Clintonovú, čo by pre republikánskeho kandidáta znamenalo ešte väčšiu ranu. „Je príliš sebecký, omylný a nevypočítateľný na to, aby ustál moc prezidentskej funkcie,“ povedal Vlock. 
     
    Trump svojimi radikálnymi vyjadreniami na adresu migrantov a postojmi k zahraničnej politike USA odradil darcov, ktorí v minulých prezidentských kampaniach spolu venovali viac ako 90 miliónov dolárov. 
     
    K skupine vplyvných, ktorí sa postavili proti Donaldovi Trumpovi, patria aj manželia Joe a Marlene Rickettovci. Joe Rickett je zakladateľom multimiliardovej spoločnosti TD Ameritrade a spolu so svojou manželkou venoval od roku 2012 republikánom 30 miliónov dolárov. Aj ich peniaze však Trumpovi budú chýbať. Rickettovci totiž robia v republikánskej strane všetko pre to, aby nevyhral stranícke primárky a nedostal sa tak ani do priameho boja o Biely dom. Keď Rickettovci spustili kampaň proti Trumpovi, vyhrážal sa im na sociálnej sieti. „Mali by byť opatrní, oni majú čo skrývať,“ napísal Trump na Twitteri. 
     
    - Reklama -