Konflikt Maďarska a Ukrajiny sa vyostruje. Hanebné, znie z Budapešti

    0
    Maďarská vlajka (Autor: TASR)

    Podľa jeho slov Szijjártó už viackrát deklaroval, že novelu ukrajinského zákona považuje za hanebnú a neprijateľnú. “Minister na všetkých možných fórach ubezpečil Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, že bude bojovať za to, aby študenti mohli aj v budúcnosti študovať v maďarskom jazyku,” dodal Menczer.

    V Užhorode dnes zhodnotia doterajšie kroky a budú hovoriť aj o tom, aké rozhodnutia môže prijať maďarská vláda v záujme tam žijúcich Maďarov, informoval zástupca štátneho tajomníka. 

    “Na Ukrajine sú Maďari v menšine, avšak nie sú osamotení – stojí za nimi maďarská vláda. Oklieštenie ich menšinových práv je neprijateľné,” píše sa v dokumente maďarského ministerstva zahraničných vecí. 

    Podľa tohto vyhlásenia možno priepasť v postojoch vo veci sporného školského zákona prekonať jedine v prípade, ak Ukrajina vráti menšinám ich práva. “Ukrajina sa potom bude môcť opäť spoliehať na podporu Maďarska – dovtedy však nie,” konštatuje rezort diplomacie.

    Nový ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý nadobudol platnosť minulý týždeň, vyvolal obavy a protesty v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a Moldavsku. 

    Ide najmä o článok 7, v ktorom sa píše, že ukrajinský štát bude garantovať vzdelávanie od 5. triedy základnej školy len v ukrajinčine. Ukrajina po ostrej kritike zo zahraničia zaslala túto spornú časť zákona na expertízu do Rady Európy. 

    - Reklama -