Konalo sa utajené rokovanie EÚ: Príprava na najhoršie

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    Denník Spiegel zistil, že sa konalo stretnutie reprezentantov viacerých členských krajín EÚ spolu s predstaviteľmi EÚ samotnej, ktorého cieľom bolo posúdiť dôsledky vystúpenia Veľkej Británie z Únie. Išlo však o stretnutie nadmieru citlivé, lebo si nikto z predstaviteľov EÚ neželá, aby to vyzeralo tak, že EÚ počíta s Brexitom ako s hotovou vecou. Napriek tomu však neistota rastie.

    Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault a nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, ktorí sa stretnutia zúčastnili, si myslia, že ak k Brexitu dôjde, nastanú prinajmenšom dva roky dlhých rokovaní. V prípade, že by sa tak stalo, musela by však EÚ urýchlene zohnať viacero energetických zdrojov. Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn pritom volal po vyššej miere solidarity medzi jednotlivými Európanmi.

    Na schôdzku boli ďalej pozvaní predstavitelia Nemecka, Francúzska, Slovenska a Malty. Za Nemecko to bol poradca kancelárky Angely Merkelovej pre európske záležitosti Uwe Corsepius. Slovensko a Malta boli pozvané na základe toho, že ide o krajiny, ktoré budú v nasledujúcich mesiacoch predsedať EÚ.

    Celý text TU.

    Medzitým sa Britániou šíri “pochybná” agenda stúpencov Brexitu, ktorí sa pokúšajú interpretovať nové udalosti tak, aby nahnali potrebné body. Napríklad v piatkových Timesoch vyšiel článok, v ktorom sa píše o novom pláne na vytvorenie “európskej armády”, ktorý mal byť údajne zverejnený až po britskom referende.

    Takto zrejme Times podal informáciu o projekte Federicy Mogheriniovej, vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Tá totiž skúma možnosti užšej bezpečnostnej spolupráce v EÚ. Prezentovať svoje závery však bude práve až po britskom referende.

    Európska komisia sa pritom voči článku Timesu okamžite ohradila a uviedla, že žiadny plán na spoločnú úniovú armádu neexistuje.

    - Reklama -