Komunista Ransdorf a mečiarovec Guzmický zatknutí vo Švajčiarsku. Chceli nacistických 350 miliónov po zavraždených Židoch?

    0
    Europoslanec Miloslav Ransdorf (Autor: Hans Štembera)

    „Mám čisté svedomie a ničoho, čo by bolo v rozpore so zákonom, som sa nedopustil,” napísal Ransdorf v tlačovom vyhlásení. Vraj chcel za klienta V.H., s ktorým banka desať rokov nekomunikuje, vybaviť určité záležitosti. Zástupcovia banky však zavolali políciu pre údajné falošné dokumenty. To poslanec tiež odmieta, vraj kópie dokladov dostal až tesne pred návštevou banky.

    Ľudia okolo pána V.H., predovšetkým jeho manažér, pán P.G., sa domnievali, že môžem s bankou otvoriť komunikáciu, a preto ma vybavili plnou mocou, ktorá ma k tomuto rokovaniu oprávňovala. Je jednoducho absurdné, aby ten, komu chodia výpisy z účtov, nemal s bankou, kde má konto, kontakt. Ale k žiadnemu stretnutiu so zástupcami banky nedošlo,” uviedol Ransdorf, ktorý mal do banky Zürcher Kantonalbank doraziť okrem iného s bývalým slovenským starostom obce Ivanka pri Nitre Petrom Guzmickým. Ten ako jediný zo štvorice je stále zadržiavaný švajčiarskou políciou. Obvinenie na žiadneho zo štyroch mužov zatiaľ nepadlo.

    Mečiarov exstarosta

    Guzmický bol starostom Ivanky za mečiarovo HZDS až štyri volebné obdobia. Slobodný exstarosta žil posledné tri mesiace v dome v obci, ktorý si prenajal a jazdil na staršom mercedese. Guzmický je obvinený v kauze výstavby spinálneho centra v Ivanke pri Nitre, kde obci hrozí, že bude musieť vyplatiť súkromnej firme približne milión eur.

    „Jediné, čo nás mrzí, že obec a jej názov sú spájané s touto kauzou,“ povedal pre Nový Čas súčasný starosta obce Ľuboš Gál.

    Chcel komunista židovské peniaze nacistu?

    Ako včera povedal hovorca slovenského ministerstva vnútra Ivan Netík pre portál iDnes.cz, muži žiadali o výber alebo prevod z účtu na meno na základe súdnych dokumentov. V banke sa síce účet na rovnaké meno nachádzal, ale nesedel dátum narodenia. Podľa Netíka následne banka odmietla transakciu vykonať a muži sa následne začali správať agresívne.

    Minister vnútra Robert Kaliňák prezradil, že dvaja zo zadržaných Slovákov boli v minulosti potrestaní v súvislosti s daňovými únikmi. Povráva sa dokonca, že neuveriteľných 350 miliónov eur na účte mohli patriť bývalému vysokopostavenému nacistickému nemeckému dôstojníkov, ktorý mal v Čechách zanechať jediného dediča a práve jemu mali Slováci a český europoslanec stámilióny doručiť. Podľa inej špekulácie môže byť horibilná suma majetkom po zavraždených Židoch z druhej svetovej vojny, ktorí skončili v koncentračných táboroch.

    S KSČM nekomunikuje

    Podľa svojich slov chodil Ransdorf ku všetkým výsluchom spútaný, s rukami za chrbtom. Tlmočníka vraj nepotreboval, pretože hovorí po nemecky. Na policajnej stanici mu zaistili pas, peniaze, lieky aj topánky. Po prepustení mu ale všetky veci väzenská služba vydala.

    Ransdorf požiadal o zverejnenie kamerových záznamov z jeho konania v banke. Podľa neho sa tak verejnosť dozvie, aká je pravda .

    Ransdorfová kauza samozrejme zaujíma aj jeho spolustraníkov. „KSČM s poľutovaním konštatuje, že europoslanec Ransdorf napriek všetkej snahe nekomunikuje s vedením strany a bude preto oficiálne vyzvaný, aby osobne orgánom strany predložil všetky dostupné doklady týkajúce sa tejto poľutovaniahodnej kauzy a odpovedal na prípadné otázky zo strany vedenia KSČM,“ uviedla Eva Komínková z mediálneho úseku strany.

    - Reklama -