Kollárovci chcú zakazovať mešity. Podporu možno nájdu u kotlebovcov aj u Sulíka. Ak to potlačí islam, samozrejme to podporíme, zaznelo

    0
    Viedenské islamské centrum (Autor: Hans Štembera)

    Opozičné hnutie Sme rodina navrhuje zákonom zakázať výstavbu mešít na Slovensku, lebo tieto stavby považuje za bezpečnostné riziko.

    Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda Sme rodina Milan Krajniak. Návrh novely dvoch zákonov predložil na marcové zasadnutie Národnej rady SR s tým, že má ísť o prevenciu. Slovensko je jediná krajina EÚ bez mešity.

    „Ako chceme hrozbe takýchto útokov čo najviac zabrániť? Musíme zabrániť vzniku náborových centier pre radikálny islam. A to sú práve mešity,” zdôraznil poslanec. Podľa jeho slov viaceré krajiny Európy reagujú na útoky zatváraním mešít. Spomenul Francúzsko, Brusel aj Berlín.

    Na druhej strane, ako Krajniak uviedol pre Parlamentné listy bezprostredne po skončení tlačovej konferencie, nemyslí si, že by sa zo Slovenska niekedy v budúcnosti stala multietnická krajina.

    „Pokiaľ neprejdú povinné kvóty, ktoré presadzujú niektorí politici v západnej Európe, tak nie. Slovensko malo šťastie na dobrých ministrov vnútra, ktorí boli v tejto otázke veľmi obozretní. Robert Kaliňák, Vladimír Palko aj Daniel Lipšic viedli za posledných takmer 15 rokov veľmi opatrnú politiku a aj vďaka skúsenostiam zo západoeurópskych krajín tú radikálnu scénu monitorovali od samého počiatku. A to isté robila tajná služba. Takže by som povedal, že nie je náhoda, že na Slovensku máme s týmito záležitosťami celkom malé problémy,” povedal Krajniak.

    Čo na to poslanci?

    Nad Krajniakovým návrhom však krúti hlavou smerák Miroslav Číž.

    „Pokiaľ viem, nikto žiadne mešity na Slovensku nestavia a v tejto podobe a takto prezentovaná vec nesmeruje k ničomu inému len získaniu mediálnej pozornosti,“ povedal pre PL koaličný poslanec zo Smeru-SD. Podľa jeho názoru to nemá význam ani komentovať.

    Podpredseda ĽS NS Milan Uhrík sa pre Parlamentné listy vyjadril, že si návrh poslanca Sme rodina Milana Krajniaka potrebujú pozrieť, ako je napísaný po legislatívnej stránke, či v nej nie sú nejaké „kulehy“ a či je naozaj zameraná proti tomu, ako je prezentovaná.

    „Ak to bude dobrý návrh zákona a budeme s ním súhlasiť, to znamená, že reálne to bude smerovať k potlačeniu islamu na Slovensku, tak, samozrejme, tento návrh zákona podporíme,“ vyjadril sa Uhrík.

    Šéf liberálov Richard Sulík vidí v návrhu pozitíva i negatíva a chce s kolegami na danú tému diskutovať.

    „Moja pozícia v tejto veci, myslím si, je dostatočne známa. Je to vec na diskusiu, nemám jednoznačný postoj. Určite sa chcem o tom baviť aj s mojimi kolegami, pretože vidím v tom plusy aj mínusy,“ vyjadril sa europoslanec a zároveň líder SaS.

    V rámci zákona o slobode náboženskej viery chce Sme rodina sprísnenie v tom, že predtým, ako sa nejaká nová cirkev na Slovensku zaregistruje, bude potrebné stanovisko SIS, či nie je bezpečnostným rizikom. Ak tajná služba povie, že nie je, nová cirkev dostane registráciu na päť rokov. Po tomto období bude musieť získať ďalšie stanovisko SIS. Ak služba opäť povie, že nie je rizikom, dostane trvalú registráciu. V opačnom prípade bude zrušená.

    „Ľudia, ktorí sa dlhodobo venujú problematike islamského radikalizmu, už aj na Slovensku často zverejňujú svoje stanoviská pod nickmi (prezývkami – pozn. red.). To znamená, nechcú, aby boli zverejnené ich mená, lebo po skúsenostiach aj z krajín strednej Európy sa obávajú o svoju bezpečnosť. Takže v tomto si myslím, že je situácia u nás jednou z najlepších v Európe a môže to byť naša veľká výhoda,” povedal Parlamentným listom Krajniak.

    Autor: TASR, mr

    - Reklama -