Kollár zostra: Chaos v parlamente robíme všetci. Matovič a Danko sú rovnakí

    0
    Boris Kollár (Autor: SITA)

    “Chaos robíme všetci, aby som bol objektívny. My (opozícia, pozn. TASR) ho spustíme a on (Danko, pozn. TASR) ho dokončí,” povedal Kollár, ktorému sa nepáči, že Danko prerušil schôdzu o návrhu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

    “Bolo to zbytočné. My sme sem prišli rokovať o odvolaní ministra. A teraz len kvôli dvom egám prerušili schôdzu. Igor Matovič aj predseda parlamentu Danko sú rovnakí. Ani jeden nechce ustúpiť, je to detinské. Máte dve egá a ďalších 148 ľudí kvôli nim trpí,” uviedol Kollár.

    Šéf hnutia Sme rodina nemá problém s transparentmi v pléne. Je však za prijatie pravidiel. “Buď to dovoľme všetkým, alebo nikomu. Ale potom to už neriešme a rokujme,” poznamenal.

    Módny odborník Kollár

    Rovnako sa mu nepáči, keď poslanci chodia do parlamentu nevhodne oblečení. “Neprekáža mi nápis Fico chráni zlodejov, nech si ho dá Matovič na oblek. Mne prekáža, aby niekto chodil v NR SR v tričku,” vyhlásil.

    Výroky v parlamente by sa podľa neho však obmedzovať nemali. Pripomenul, že poslanci na ne majú imunitu a plénum je na to, aby si každý povedal svoj názor.

    “Poslanci v pléne majú právo povedať si svoj názor, nikto by nemal určovať, čo ešte áno a čo už nie. Bol by som veľmi opatrný v dávaní hraníc. Kto to posúdi?” pýta sa Kollár.

    Prijal by, keby sa v pléne nepoužívali “ťažké invektívy”. Nechal by však na svedomí každého poslanca, aké slová zvolí. “Nech sa potom hanbí,” podotkol Kollár, ktorý by nemal problém so zriadením parlamentnej stráže.

    Pravidlá pre vzhľad, nie obsah

    Pripomenul, že predsedajúci môže síce poslanca vykázať z pléna za nevhodné správanie, ale nemá ho kto vyviesť, ak on sám neodíde. Na otázku, či sa neobáva zneužívania parlamentnej stráže na vyvádzanie nepohodlných poslancov, odpovedal, že keď sa prijme rozhodnutie, platiť musí paušálne. “Raz je to výhoda, raz nevýhoda,” poznamenal.

    Zmenami rokovacieho poriadku by sa mal zaoberať pondelkový (4. 7.) ústavnoprávny parlamentný výbor. Daniel Lipšic (NOVA) pripustil, že opozícia si vie predstaviť zavedenie pravidiel pre používanie vizuálnych pomôcok, ale len pokiaľ ide o vzhľad, nie o ich obsah. Nepáči sa mu predstava, že by vládna väčšina mohla rozhodovať o tom, aké vyjadrenia sú vhodné a ktoré už nie. “Dať vládnej koalícii kompetenciu rozhodovať o tom, ktoré vyjadrenia urážlivé sú alebo nie, to je ohrozenie parlamentnej demokracie,” myslí si Lipšic.

    Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (#Sieť) zdôraznil, že nie sme v rozvojovej krajine, aby sme sa fyzicky napádali. Pokiaľ ide o zriadenie parlamentnej stráže, koalícia chce dohodu s opozíciou.

    - Reklama -