Kolaps rokovaní o brexite? Brusel sa pre spory konzervatívcov pripravuje aj na túto možnosť

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Európania stále považujú “scenár odchodu bez dohody”, ktorým sa začiatkom roka vyhrážala britská premiérka Theresa Mayová, za nepravdepodobný, pretože by Británii ublížil viac ako kontinentu.

    Ale vzhľadom na správy o rozkoloch v Mayovej Konzervatívnej strane pred ďalším kolom rokovaní v Bruseli, diplomati, úradníci a veľké členské štáty sa znova začínajú pripravovať na najhorší možný scenár. A vyzvali aj firmy, aby sa pripravili na možné právne vákuum po marci 2019, ak Británia odíde z EÚ bez dohody.

    Federácia nemeckého priemyslu BDI upozornila firmy vo štvrtok (5.10.), že by bolo “naivné”, keby neboli pripravené aj na “veľmi tvrdý brexit”.

    Mayová v piatok (6.10.) odmietla výzvy niektorých zákonodarcov na odstúpenie. Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vyhlásil, že jeho cieľom je riadený odchod Británie z bloku. Ale zopakoval tiež, že má od lídrov EÚ mandát aj na to, aby pomohol Únii pripraviť sa aj na neúspech rokovaní. A znova upozornil podniky, aby vo svojich plánoch počítali aj s najhorším možným scenárom.

    “Chceme byť pripravení na všetky možnosti, vrátane žiadnej dohody,” povedal podnikateľom a odborárom po začiatku rokovaní v júli. Dohoda alebo odchod bez dohody je “základnou otázkou”, vyhlásil v auguste po tom, ako obe strany na rokovaniach zaznamenali len malý pokrok.

    Nemenovaný vysokopostavený úradník EÚ médiám potvrdil, že v Bruseli narastajú obavy z kolapsu rokovaní pre vnútrostranícke boje britských konzervatívcov. Mohlo by sa tak stať, že Londýnu sa nepodarí včas uzavrieť rokovania o kľúčových bodoch brexitu.

    Pre mnohých sú reči o kolapse rozhovorov súčasťou taktizovania a blafovania. Ale Mayovej problémy vo vlastnej strane naznačujú, že vláda v Londýne je tak rozdelená, že nemusí byť schopná dosiahnuť dohodu.

    Je potrebné si uvedomiť, že brexit nie je racionálny proces, povedal nemenovaný vysoký úradník EÚ. Zopakoval spoločný názor v Bruseli, že hlasovanie o brexite v prvom rade nedáva žiadny ekonomický zmysel. “Takže je pravdepodobné, že Briti znova nevezmú do úvahy tzv. ekonomické imperatívy a obe strany skončia na pokraji útesu v dôsledku zlyhania politikov.”

    Ľudia v blízkosti Barnierovho tímu vyjednávačov minulý mesiac upriamili pozornosť na novú legislatívu zameranú na ochranu trhu EÚ s uhlíkom pri neriadenom odchode Británie a presadzujú presun centra pre zúčtovanie clearingových operácií v eurách z Londýna do EÚ, ako príklad bruselského plánovania.

    “Je to zodpovedný prístup,” povedal nemenovaný úradník. A ďalší vyhlásil: “Existuje dôvod na obavy a európsky priemysel by to mal brať vážnejšie.”

    V pondelok (9.10.) sa v Bruseli začne piate kolo rokovaní o brexite. Ale európski vyjednávači sú skeptickí, pokiaľ ide o vyhliadky na pokrok v kľúčových otázkach tzv. rozvodu. Ten je pritom rozhodujúci pre začatie rozhovorov o budúcej obchodnej dohode.

    Okrem neistoty v súvislosti s fungovaním novej hranice EÚ medzi Írskom a Severným Írsko, a rozdieloch v názoroch na práva expatriotov, najväčším jablkom sváru je finančné vyrovnanie.

    Prípadná výmena premiérky Mayovej a jej nahradenie ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom, by si vyžiadala ďalší čas navyše, a ten sa kráti. A to môže rokovania nielen predĺžiť, ale aj viac skomplikovať, keďže Johnson opakovane spochybnil sumu, ktorú má Londýn zaplatiť Bruselu.

    - Reklama -