Koaličná kríza sa prehlbuje, Dankovi ministri neprídu na rokovanie vlády

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Podľa informácií portálu pluska.sk predseda vládnej SNS Andrej Danko dnes kontaktoval svojich koaličných partnerov. Po odchode ministra Petra Plavčana z funkcie, si Danko zobral štyri dni na premyslenie, ako ďalej v koalícii a či vôbec bude pokračovať v politike. 

    V sms-správe dnes požiadal Bélu Bugára a Roberta Fica o zvolanie koaličnej rady na piatok. Zároveň im oznámil, že jeho ministri neprídu na rokovanie vlády, ktoré sa malo konať už túto stredu.

    Svojich kolegov Danko požiadal, aby bolo rokovanie vlády odložené na dobu neurčitú. Predseda SNS informácie potvrdil. Komentovať to však nateraz nechcel.

    Koaličná rada v piatok bude, vláda sa bez SNS stretne aj v stredu

    Smer-SD aj Most-Híd s Dankom v otázke termínu koaličnej rady súhlasia, potvrdili ho s tým, že ministri za tieto dve strany sa zúčastnia aj na stredajšom rokovaní vlády, ktoré ministri za SNS bojkotujú.

    “Strana Smer-SD súhlasí s termínom, ako aj formátom Koaličnej rady. Očakáva, že sa v prvom rade vyrieši problém týkajúci sa vypovedania koaličnej dohody stranou SNS,” uviedla hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

    Sociálni demokrati sú pripravení na zasadnutí Koaličnej rady predložiť vlastné požiadavky. Svoje má aj SNS. Smer-SD predpokladá, že priority prinesie aj Most-Híd.

    Požiadavky Smeru-SD sa podľa hovorkyne Ľubice Končalovej viažu k budúcoročnému štátnemu rozpočtu, pri plnom zachovaní finančnej disciplíny krajiny. “Medzi nimi bude napríklad radikálnejšie zvýšenie minimálnej mzdy či vyššia podpora starostlivosti o odkázaných ľudí,” uviedla.

    “Strana Most-Híd aktuálnu situáciu nemieni komentovať cez médiá, chce ju riešiť na Koaličnej rade, ktorá zasadne v piatok,” doplnila hovorkyňa Most-Híd Klára Debnár.

    Ešte pred piatkovou Koaličnou radou zasadne vo štvrtok 24. augusta Predsedníctvo SNS. TASR to potvrdila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. Na rokovanie predsedníctva majú prísť ministri za SNS aj poslanci NR SR.

    Koalícia je už dva týždne v kríze. Po prepuknutí kauzy rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva predseda SNS Andrej Danko vypovedal k septembru koaličnú zmluvu. Lídri Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd sa následne stretli a zhodli, že voči ich vláde neexistuje alternatíva a majú záujem pokračovať ďalej.

    SNS cez médiá následne zverejnila požiadavky, lídri sa už na oficiálnom rokovaní nezišli. Oznámili však, že sa dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve. Dohoda mala byť aj na tom, že minister školstva Peter Plavčan má pre kauzu rozdeľovania eurofondov skončiť vo funkcii.

    K odchodu ho minulý týždeň vyzval premiér Robert Fico, šéf SNS Andrej Danko to akceptoval, hoci pôvodne hovoril o podraze. Potom si vzal štyri dni na premýšľanie, ako ďalej v koalícii a či vôbec pokračovať v politike.

    Plavčan vo štvrtok (17.8.) oznámil, že odstupuje, dosiaľ nepovedal ku ktorému dňu. Danko ešte nepovedal meno jeho nástupcu ani sa po odmlke oficiálne nevyjadril ku koalícii. Údajne ešte nie je na Slovensku. Smer-SD a Most-Híd zdôrazňujú, že odmietajú predčasné parlamentné voľby. Fico deklaroval záujem pokračovať v tejto zostave.

    - Reklama -