Koaličná kríza na obzore, pod Plavčanom sa láme stolička. Toto je na odvolanie, zaznelo zo Smeru. Je to naša vec, odkazujú národniari

    0
    Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan (Autor: TASR)

    Minister školstva Peter Plavčan čelí rozsiahlej kritike, ktorá sa v poslednom období vystupňovala pre eurofondové dotácie. Vo výzve za 300 miliónov eur neuspeli ani Slovenská akadémia vied či veľké univerzity. Z ďalšej 300-miliónovej sumy, ktorá mala ísť na podporu priemyselných vedecko-výskumných centier, išli milióny eur firmám, ktoré nikdy výskum nerobili.

    Išlo napríklad aj o firmu Beta Biotech, ktorá hoci dosahovala tržby za minulý rok vo výške 14 500 eur, dostala dotáciu viac ako štyri milióny. Spoločníkom vo firme Beta Biotech je Samuel Babjak, ktorý podniká spoločne s manželkou vysokého štátneho úradníka na ministerstve vnútra Róberta Pintéra. Pintér pritom v minulosti podnikal aj so súčasným ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a exministrom Jánom Počiatkom. Viac sme o tom písali TU.

    Minister školstva má za sebou aj iné prešľapy, ktoré sa týkajú jeho pôsobenia v dvoch pôžičkových fondoch, keď napríklad dal milióny firme, v ktorej sedela jeho manželka. Kritike sa nevyhol ani z radov odborníkov, napriek tomu, že Plavčan sľuboval najväčšiu reformu školstva za posledných 25 rokov. O kauzách, ktoré sú s ním späté, sa viac dočítate TU.

    Ak sa to potvrdí, je to na odvolanie, hovoria koaliční partneri zo Smeru a Mosta

    Minister kultúry Marek Maďarič a podpredseda najsilnejšej vládnej strany Smer považuje celé podozrenie voči Petrovi Plavčanovi za vážne. „Ak sa potvrdí, že desiatky miliónov eur, takých potrebných pre našu vedu a výskum, boli pridelené subjektom, ktoré nikdy reálne vedu a výskum nerobili, tak to je na odvolanie zodpovednej osoby,“ povedal Maďarič Denníku N.

    Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák zo Smeru sa vyjadril podobne ako minister kultúry Maďarič, avšak v tejto chvíli je to pre neho kauza, ktorá je otvorená opozíciou, pričom takýchto káuz bolo otvorených viacero a mnoho z nich sa podľa neho ukázalo ako neopodstatnených.

    „Zasadnutie výboru aj k týmto otázkam a celkovo k otázkam eurofondov, ktoré sú pod správou ministerstva školstva, bude 28. augusta, kde sme požiadali pána ministra, aby okrem informácií ohľadne čerpania eurofondov predložil aj informáciu o prebiehajúcich výzvach, a myslím si, že okrem toho, čo je zverejnené opozíciou, je potrebné si vypočuť aj stanovisko ministerstva školstva. Potom budem schopný sa vyjadriť, či došlo k pochybeniu alebo nie. Nechcem vynášať unáhlené súdy. Počkám si na objektívne vysvetlenie. V prípade, že vysvetlenie Plavčana bude postačujúce, nevidím dôvod na žiadnu hystériu, v prípade, ak nie, tak budeme musieť zvážiť ďalšie kroky, ktoré sa v tejto kauze budú diať,“ hovorí Petrák.

    Gábor Gál z koaličnej strany Most-Híd povedal, že ak sa informácie okolo Plavčana potvrdia, tak to bude vážny problém. „Čakáme na to, aby sa tie informácie potvrdili alebo vyvrátili, potom sa budem k tomu vedieť vyjadriť. Keď sa potvrdia, tak je to veľký problém, s ktorým by sme sa mali politicky popasovať,“ dodal Gál.

    Je neprijateľné, aby sa takto vyjadroval koaličný partner. Je to vecou SNS

    Poslanec za Slovenskú národnú stranu, ktorá Plavčana nominovala na post ministra, Anton Hrnko si myslí, že je neprijateľné, aby sa koaliční partneri vyjadrovali k ministrovi, ktorého menovala SNS, pretože je to vecou strany a doteraz sa nič nepotvrdilo.

    „Takýmto spôsobom, ako to povedal Maďarič, by sa podpredseda koaličnej strany voči svojmu koaličnému partnerovi vyjadrovať nemal. To je zásadná vec. Otázka budúcnosti ministra Plavčana je záležitosťou našej SNS a nemal by do toho vstupovať koaličný partner. Názory opozície sú irelevantné, lebo špeciálne pani Remišová je nezodpovedný táraj,“ uzavrel národniar Hrnko.

    Nemá tam čo robiť. Zbierame podpisy, hovorí opozícia

    Tímlíder pre oblasť školstva najsilnejšej opozičnej strany SaS Branislav Gröhling vyzýva ministra Plavčana na odchod, pričom iniciuje aj zbieranie podpisov na jeho odvolanie. „Myslím si, že už veľmi veľa ľudí vyslovuje, že pán minister nemá čo robiť na stoličke ministra školstva. Je iba otázne, či si to uvedomí aj on a strana SNS a či naozaj príde k mimoriadnej schôdzi, kde my vyslovíme všetky skutočnosti, ktoré sa udiali, nielen ohľadom eurofondov a celej kauzy vysokých škôl,“ povedal Gröhling.

    Kritika zaznieva aj z úst Obyčajných ľudí, kde poslankyňa Veronika Remišová hovorí o spochybnení nezávislosti a odbornosti hodnotiteľov eurofondových projektov z výziev na výskum a na inovácie. Minister školstva Peter Plavčan podľa nej zlyhal.

    „Máme vážne pochybnosti v prvom rade o nezávislosti hodnotiteľov a o odbornosti hodnotiteľov,“ uviedla poslankyňa. Poukázala na to, že niekoľko hodnotiteľov je prepojených na stranu SNS. „Pán minister, sú to tí istí ľudia, nominanti SNS hodnotia eurofondové projekty ako nezávislí hodnotitelia? Žiadam odpoveď,“ uviedla Remišová.

    Je to iba figúrka. Nitky siahajú vyššie

    Líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár hovorí, že pri odvolávaní Plavčana bude ťahať opozícia za jeden povraz, avšak podľa neho nitky od Plavčana siahajú oveľa vyššie.

    „Určiť Petra Plavčana za vinníka tohto celého je však krátkozraké. On za túto kauzu v plnej miere určite nemôže, aj keď je určite zodpovedný. Dostal rozkaz, čo má robiť, a to robí. Nitky však určite siahajú oveľa vyššie. Na to sa budeme musieť pozrieť. Ak ho odvolajú, tak si tam zasa dosadia ďalšiu figúrku. Toto je rozdiel medzi štandardnými stranami, ktoré majú za sebou oligarchu, ktorý si tam dosadzuje figúrky, a stranami, ktoré sa nemusia spovedať týmto mecenášom,“ hovorí Kollár s tým, že ak táto kauza prepukne do väčších rozmerov, Smer aj SNS pochopia, že im to škodí.

    Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko si taktiež podobne ako Kollár myslí, že Plavčan je iba figúrka, avšak jeho odvolanie je nutnosťou, ktorej sa plánujú zúčastniť. „Jednoznačne musí byť odvolaný a mal by za to prerozdeľovanie eurofondov niesť zodpovednosť, pretože slovenské univerzity sú existenčne odkázané na eurofondy pre výskumné projekty a oni si to porozdávajú medzi súkromné firmy. Podľa môjho názoru je však Plavčan iba figúrka, pretože on tam je dosadený len ako úradníček, ktorý má plniť úlohy SNS. Tá ukazuje, že zasa ostala verná svojim tradíciám prideľovania eurofondov pre rôzne divné firmy,“ povedal pre PL poslanec Milan Uhrík.

    Ak sa to potvrdí, SNS musí prísť o celý rezort, nielen o ministra, hovorí analytik

    Politický analytik Ján Baránek považuje kauzu okolo eurofondov za škandál, pričom ak sa potvrdí, tak by podľa neho nemal byť odvolaný len minister, ale odobratý by mal byť celý rezort strane SNS. „Je to výsmech. Slovenská veda je aj tak podvyživená a ľudia nám odchádzajú do zahraničia, a keď sa ešte takto používajú prostriedky, ktoré prídu z EÚ, tak je to škandál. A ak sa to potvrdí, tak nieže minister, ale o rezort by mala prísť vládna strana SNS,“ hovorí Baránek a pripomína, že v celej kauze boli firmy, ktoré si predmet činnosti dopísali dva dni pred vyhlásením výzvy. 

    Minister Plavčan napriek kritike odmieta odstúpiť, pričom sa obrátil na Európsku komisiu, aby preskúmala eurofondovú výzvu. Povedal to v stredu na tlačovej konferencii, kde po dvoch otázkach ušiel novinárom, pričom jeho stanovisko, že neodstúpi, nám zopakovala aj hovorkyňa rezortu Ivana Skokanová.

    - Reklama -