Koalícia stráca väčšinu v parlamente. Môže za to rozhodnutie tohto poslanca

    0
    Martin Fedor, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    “Dnešným dňom som sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Mosta-Híd a tým aj z vládnej koalície. To, že vystupujem z klubu Mosta-Híd je len logickým pokračovaním toho, čo som uviedol už pred časom – že svoju budúcnosť nespájam s touto politickou stranou a budem zvažovať ďalšiu politickú budúcnosť,” uviedol pre TASR Fedor.

    Nepozdáva sa mu, že pár mesiacov pred voľbami sa množia propagandistické a populistické návrhy. “A to v čase, keď sa nedarí napĺňať zámer vlády o vyrovnanom štátnom rozpočte,” doplnil.

    Fedor priznáva, že jeho názory s Mostom-Híd sa môžu rôzniť a nechce, aby vznikali nedorozumenia a konflikty.

    “Aj pre samotný Most bude jednoduchšie, keď bude svoju stranícku agendu uplatňovať v prostredí jednotného straníckeho poslaneckého klubu,” poznamenal.

    Stranu však zároveň oceňuje za to, že prispieva k zmiereniu medzi Slovákmi a Maďarmi žijúcimi na Slovensku a za to, že je poistkou voči excesom vo vnútri vládneho usporiadania.

    Fedor upozorňuje aj na odklon od programového vyhlásenia vlády. “Malo garantovať principiálne postoje vlády v zahraničnej a bezpečnostnej politike a predpokladalo politickú stabilitu pre Slovensko. V uplynulých mesiacoch však vidno, že aj politika jasného európskeho a prozápadného smerovania je pod tlakom, dokonca aj od predstaviteľov vládnej koalície. Výsledkom je, že sa neschvaľujú strategické bezpečnostné dokumenty, ako predpokladá programové vyhlásenie,” vysvetlil.

    Koalícia sa podľa neho zjavne stále viac vzďaľuje svojim pôvodným zámerom aj v oblasti udržania ekonomickej stability pre Slovensko.

    “Pár mesiacov pred voľbami sa zjavne aj vo vládnej koalícii rozbiehajú závody o rôzne ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy, pričom nechcem byť ich súčasťou,” uzavrel Fedor.

    Bugára Fedor o svojich zámeroch informoval už skôr

    Most-Híd berie rozhodnutie Martina Fedora odísť z poslaneckého klubu na vedomie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

    “Martin Fedor informoval predsedu strany, že v blízkej budúcnosti opustí klub, pán Fedor nebol členom strany, jeho rozhodnutie berieme na vedomie,” uviedla Debnár.

    Koalícia síce väčšinu nemá, ale to nemusí byť pre ňu problém

    Koalícia má teraz formálne po odchode poslanca Martina Fedora už len 75 hlasov. Znamená to, že podľa počtu poslancov zaradených v kluboch nemá v parlamente väčšinu.

    Podporuje ju však napríklad Alena Bašistová, ktorá po zániku Siete pôsobí síce ako nezaradená. Smer-SD má v klube 48 poslancov, SNS 15, Most-Híd mal 13, ale po strate Fedora ich má už len 12.

    S koalíciou dlhodobo v mnohých prípadoch okrem Bašistovej hlasujú aj nezaradení poslanci Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.

    - Reklama -