Koalícia chráni Kočnera. Čo si taký agresívny, Béla? Sulík spustil a toto si od Bugára vypočul: Nabudúce si prinesiem kladivo a nebudem búchať po stole

    0
    Béla Bugár (Autor: SITA)

    V nedeľnej diskusnej relácii verejnoprávnej televízie O 5 minút 12 privítal moderátor Martin Strižinec podpredsedu parlamentu a zároveň predsedu Most-Híd Bélu Bugára, ktorý spoločne s europoslancom a zároveň predsedom najsilnejšej opozičnej strany SaS Richardom Sulíkom diskutovali o stále aktuálnej téme amnestií bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara.

    Len vo štvrtok poslanci 124 hlasmi rozhodli o zmene ústavy v skrátenom legislatívnom konaní a dali tak parlamentu a Ústavnému súdu SR (ÚS) moc zrušiť tzv. Mečiarove amnestie. ÚS bude musieť rozhodnúť do 60 dní, a teda buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v spomínanej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné. Viac sme o tom písali TU.

    Ako v úvode relácie podotkol podpredseda parlamentu Béla Bugár, očakáva, že prezident Andrej Kiska podpíše novelu ústavy v čo najkratšom čase, lebo ich tlačí čas. S týmto tvrdením nesúhlasil jeho diskutujúci oponent, europoslanec Richard Sulík, ktorý opäť pripomenul, že čas nás netlačil, a teda už opakovane odmietol, že skrátené legislatívne konanie bola správna voľba. Jedným dychom však ocenil vznik kompromisu zo strany koalície a to, že sa rokovanie posunulo o týždeň do prvého čítania, čo umožnilo priebeh ďalších rokovaní.

    Koalícia chráni Kočnera…

    Mierna výmena názorov medzi politikmi nastala pri spomenutí podmienok, ktoré si opozícia stanovila ako zapracovanie do vládneho návrhu. Bugár poukázal na to, že koalícia spravila veľký kompromis, napríklad, keď prijala podmienku opozície o premlčacej lehote. Ďalšou podmienkou však bolo aj zrušenie milostí. Jedna z nich sa mala týkať kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. Táto požiadavka neprešla, a práve to bola voda na mlyn predsedu SaS, ktorý sa vyjadril, že koalícia nechcela o ich zrušení ani počuť, konkrétne menoval podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Podľa jeho názoru je otázka na koalíciu, prečo selektívne pristupujú k zrušeniu amnestií aj milostí. „Náš postoj je taký, zrušme amnestie aj milosti,“ doplnil Sulík.

    Predseda Most-Híd mu kontroval tým, že demokratickému systému odporuje, keď štátny orgán amnestuje štátnu inštitúciu, v tomto prípade Slovenskú informačnú službu (SIS) a rovnako podľa jeho názoru nie je správne, ak prezident dáva milosti svojej rodine. Ako neskôr doplnil, milosti neriešili, lebo nevedia, koľko ich presne je. V tom vystúpil predseda SaS s opačným názorom. Podľa neho sa dali a stále dajú zrušiť všetky milosti, ktoré sú známe s konkrétnymi číslami. „Neviem, prečo má koalícia pocit, že musí chrániť pána Kočnera,“ vyjadril sa opozičný líder, voči čomu sa podpredseda parlamentu ostro ohradil. „Kým ty cestuješ medzi Bratislavou a Bruselom, ja dennodenne riešim tieto problémy,“ povedal Bugár Sulíkovi.

    Bez tejto vlády by sa amnestie nezrušili

    Keby súčasná vláda nevznikla, podľa Bugára by k zrušeniu amnestií nedošlo. Zároveň sa vyjadril, že to nebolo jednoduché rozhodnutie a museli o správnosti tohto kroku presvedčiť aj koaličných partnerov, napríklad Smer-SD, ktorý bol odjakživa proti tomuto zrušeniu, respektíve hovoril, že to nie je možné. V diskusii moderátor spomenul, že sa z ulice ozývajú hlasy, že táto téma je iba na odpútanie pozornosti, čo obaja hostia odmietli. Europoslanec ju považuje za dôležitú, pretože v nej prišlo k hrubému porušeniu monopolu štátnej moci, čo môže budiť dojem, že sa to občas môže stať, (zneužitie štátnej moci – pozn. red.). „To sa nesmie nikdy stať,“ doplnil Sulík.

    Podpredseda parlamentu zas vidí dôležitosť tejto témy v tom, aby sa jasne odkomunikovalo, že ak sa stane hocičo takéhoto charakteru, bude to potrestané. „Je to čierna škvrna na novodobej histórii Slovenska,“ doplnil Bugár.

    Budúcnosť EÚ?

    Uplynulú stredu sa začali v Európskej únii diať veľké veci. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že v súlade s vôľou občanov Británie Spojené kráľovstvo spúšťa proces odchodu z Európskej únie. „Spúšťame proces odchodu z Európskej únie, nie z Európy,” zdôraznila Mayová a dodala, že najlepšie dni budú pre Britániu nasledovať až po brexite. Pri spustení svojho odchodu Mayová ešte uistila zvyšnú dvadsaťsedmičku členských krajín, že Anglicko bude v Európe ich najlepším partnerom, susedom a priateľom. Práve problematike budúcnosti Európskej únie a jej podobám sa venovali hostia pod vedením moderátora v druhej polovici relácie.

    Ako jeden zo silných momentov do budúcnosti je podľa predsedu Most-Híd poučiť sa z brexitu. Napríklad uvedomiť si, že počas kampane na referendum boli ľuďom hovorené klamstvá, na základe čoho sa oni rozhodli, že z Európskej únie vystúpia. Preto ak sa aj teraz bude prezentovať, že za všetko môže Európska únia, tak sa podobná situácia ako v Británii môže zopakovať hocikde. Rovnako podotkol, že nik presne nevie, čo sa teraz bude diať, no obáva sa negatívnych dôsledkov pre hospodárstvo SR, zamestnávateľov, Britov pracujúcich na území EÚ, ale aj Slovákov pracujúcich vo Veľkej Británii.

    Dvojrýchlostná Európa vs Menej, ale efektívnejšie

    Europoslanec vidí na odchode Británie z EÚ iba škody. „Očakávam, že tlak na väčšiu mieru integrácie bude väčší,“ povedal Sulík, pričom poukázal na Bielu knihu predsedu Európskej únie Jeana-Clauda Junckera, ktorá predostiera päť scenárov budúcnosti EÚ. Podľa jeho názoru sa bude uplatňovať scenár č. 3, a teda dvojrýchlostná Európa, čo znamená, kto chce robiť viac, nech robí viac, kto sa chce viac integrovať, nech sa viac integruje.

    Zároveň si predseda SaS myslí, že pri tomto modeli dvojrýchlostnej Európy by Slovensko nemalo byť v jadre. „Prvá liga nie je to, čo Slovensku pomôže najviac,“ podľa jeho názoru je to ospravedlnenie pre premiéra Roberta Fica, ktorý nevie, kam Slovensko viesť. „Prvá liga je pre tých, čo si neveria,“ dodal. Opačný názor prezentoval podpredseda parlamentu, ktorý si myslí, že v prvej lige vzniká všetko, k čomu sa druhá alebo tretia liga pridá alebo nepridá. Upozornil na to, že ak Slovensko v tejto prvej lige nebude, a budú v nej vznikať dôležité rozhodnutia, nebude mať kto bude prezentovať naše záujmy. „Rozhodnú o nás, ale bez nás,“ skonštatoval Bugár. Hostia sa nezhodli ani na tom, či britský politik Nigel Farage priznal, že v referende klamal alebo nie.

    V rámci budúcnosti EÚ, akú pre Slovensko chce Sulík, prezentoval, že on a jeho strana SaS sú za scenár číslo číslo 4, a teda – Menej, ale efektívnejšie, čo znamená, že EÚ ma vrátiť časť kompetencií členských krajín, napr. ochranu spotrebiteľov. S tým nesúhlasí predseda Most-Híd, ktorý vidí budúcnosť Slovenska v jadre dvojrýchlostnej Európy, aby sme ju mohli ovplyvniť. V závere diskusie sa situácia medzi hosťami ešte viac vyostrila, keď Bugár konštatoval, že Sulík je možno zvyknutý, že v Európskom parlamente dostane minútu na vyjadrenie a potom tam niekto búcha po stole kladivom, aby bolo ticho. „Nabudúce si aj ja donesiem kladivo, ale nebudem búchať po stole,“ vyjadril sa Bugár. „Čo si taký agresívny, Béla?“ pýtal sa Sulík lídra koaličnej strany.

    - Reklama -