Kňazi žehnajú neonacistom. Biskupi im to tíško tolerujú… A nie je to novinka

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)
    Konferencia biskupov Slovenska (KBS) tvrdí, že nemôže svojim kňazom diktovať, aké majú mať politické presvedčenie. Takéto vyjadrenie však ako ospravedlnenie niektorým ľuďom nestačí a tvrdia, že sa katolícka cirkev na Slovensku stále jasne nedištancovala od politiky Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorú viacerí považujú za hraničiacu s extrémnym nacionalizmom. 
     
    Národniari z ĽS NS sa odvolávajú práve na katolícku vieru a tvrdia, že sa riadia láskou k Bohu a národu. Podobne to bolo aj za prvého slovenského štátu, na ktorý sa Kotlebovci často odvolávajú. Náboženstvo a nacionalizmus spájajú podľa denníka SME aj kardinála Jána Chryzostoma Korca s arcibiskupom Jánom Sokolom, ktorý bol vedený ako agent ŠtB. 
     
    SME pripomína, že kardinál Korec, dva týždne po svojom vymenovaní v roku 1990 požehnal pamätnú tabuľu prezidenta vojnového štátu a kňaza Jozefa Tisa. O tom, že by bol Tiso vinný z nejakých zločinov, Korec podľa vlastných slov nevedel a verejne sa zastával aj vojnovej slovenskej republiky a jej predstaviteľov. 
     
    Pred vyše desiatimi rokmi vystúpil arcibiskup Sokol na spomienke na vojnový štát s príhovorom a požehnal Mariana Kotlebu. V apríli 2008 zase odslúžil omšu za Jozefa Tisa, ale podľa vyjadrení hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Kováčika išlo vtedy o Sokolovu súkromnú vec. Od žiadneho z postojov sa KBS doteraz nijako nedištancovala. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -