Klus: Macron sa zatiaľ nejaví byť bábkou globalizovanej elity. Keď sa Rusko stiahne, budem prvý hlasovať za zrušenie sankcií

    0
    Štátny tajomník MZVaEZ SR Martin Klus (SaS). Foto: TASR

    Väčšina otázok adresovaných poslancovi za stranu SaS Martinovi Klusovi, bývalému kandidátovi na župana Banskobystrického kraja, sa týkala zahraničnej politiky.

    Macron sa nejaví byť bábkou globalistov, Trump ma neprekvapil, tvrdí Klus

    Čitateľka Anna, ktorá francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zaradila medzi globalizovanú elitu, pretože od roku 2008 pracoval u Rothschildovcov, sa poslanca spýtala, či podľa neho Macron Francúzov nezapredá globalizačným záujmom. „Zatiaľ sa prezident Macron nejaví ako politik, ktorý by bol pupetkou toho, čo nazývate ,globalizovanou elitou'. Počkajme si, keď bude jeho mandát končiť. Potom sa to bude ľahšie hodnotiť,“ navrhol Klus.

    Je rád, že nenastal frexit a EÚ dostala ďalšiu šancu sa reformovať. „Verím, že podľa nášho scenára,“ dodal a pridal odkaz na saskársky Manifest slovenského eurorealizmu. Čo sa týka brexitu, viac ako nedávne voľby ho podľa Klusa ovplyvnia podmienky odchodu Veľkej Británie. „Stále by som veľa peňazí za jej definitívny odchod nestavil,“ napísal.

    Americký prezident Donald Trump ho zatiaľ nijako neprekvapil. Čitateľku Pavlínu zaujímalo, ako hodnotí vojenský biznis USA v objeme stoviek miliárd dolárov pre Saudskú Arábiu. „Nepovažujem vyzbrojovanie v tomto regióne za šťastné riešenie a mrzí ma, že sa prezident Trump rozhodol za každú cenu eskalovať napätie. Verím, že aj s prispením EÚ sa tomu podarí zabrániť,“ nádeja sa poslanec.

    Asad je krvavý diktátor, no budúci rok by mohol byť v Sýrii mier

    Emília sa Klusa opýtala, čo sa podľa neho skrýva za konfliktom Saudskej Arábie a Kataru. „Priznávam bez mučenia, nevedel som sa a dodnes sa celkom presne neviem zorientovať v tomto konflikte. Každopádne je v záujme celého regiónu, a vzhľadom na ceny ropy aj nás, aby sa neprehlboval,“ konštatoval.

    Ktokoľvek, komu sa podarí zabezpečiť a udržať mier v Sýrii, si podľa Klusa zaslúži poďakovanie. Verí, že nasledujúci rok konečne prinesie mier do týchto končín. „Súhlasím s názorom, že Asad je krvavý diktátor. Či sa ale dá vyriešiť sýrsky konflikt bez neho ako spojenca Ruska, to si už dnes nedovolím tvrdiť,“ priznal Klus.

    Kvóty sú nezmysel, som hrdý Slovák, vyjadril sa poslanec

    O kvótach si myslí, že sú nezmyselné. „Hľadajme iné, udržateľné riešenia, na čele s ochranou hraníc a tzv. readmisiou tých, ktorým azyl už zamietli,“ navrhol. Pripomenul, že dlhodobo kritizuje Nemecko za isté manévrovanie týkajúce sa sankcií. „Na jednej strane žiada o. i. od nás solidaritu, pokiaľ ide o migrantov, no nijako im to nebráni v tom, aby sa zároveň tvárili, že NS II. je komerčný projekt,“ uviedol Klus s odkazom na budovaný plynovod Nord Stream 2 obchádzajúci Ukrajinu a Slovensko.

    „Ja prvý budem rád hlasovať za zrušenie sankcií, keď sa Rusko stiahne z nezákonne okupovaného Krymu a prestane aktívne podporovať separatizmus na východe Ukrajiny,“ opáčil Klus s tým, že verí, že sa toho raz dočkáme.

    „Osobne svoju identitu odvíjam od svojej hrdosti na to, že som súčasťou slovenského národa. A podľa toho sa snažím vychovávať aj svoje deti a presadzovať aj svoje politické názory. Zároveň si nemyslím, že by to bolo v rozpore s liberalizmom,“ deklaroval. 

     

    - Reklama -