Klientelizmus u národniarov? Remišová a Grendel ukazujú na dotácie u Matečnej, šité na mieru úradníkom

    0
    Veronika Remišová a Gábor Grendel (Autor: Reprofoto/ta3)

    Opozičná poslankyňa z hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová poukázala na firmu vedúceho služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva SR, ktorým sa stal hneď po voľbách Jaroslav Regec, spoluvlastník spoločnosti R. J. R., s. r. o. Spoločnosť sa zaoberá práve stavbou drevených domov a do 19. apríla 2016 bol v nej Regec aj konateľom. Spoločnosť R. J. R. dostala od ministerstva hospodárstva z eurofondov z operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast dotáciu 398 398 eur na zavedenie a nákup moderných strojov a rozšírenie výroby. V súčasnosti sa firma vedúceho služobného úradu chce uchádzať o ďalšiu podporu z eurofondov v hodnote viac ako  170 000 eur na nákup technológie výroby.

    Podpora na drevodomy nemá zmysel a opodstatnenie

    Na dnešnom brífingu zaznelo aj ďalšie meno politika zo Slovenskej národnej strany, ktorý podľa poslancov Obyčajných ľudí môže z takejto podpory profitovať. Má ním byť bývalý minister obrany Ján Sitek, ktorý aj v posledných parlamentných voľbách kandidoval za SNS. Remišová poukázala na to, že Sitek je majiteľom spoločnosti DREVODOM ORAVA, s. r. o., ktorá sa zaoberá takisto výstavbou drevených domov a v minulosti tiež dostala dotáciu z eurofondov. Matovičova poslankyňa navyše tvrdí, že dotácie na drevodomy nemajú ani zmysel či opodstatnenie, keďže na Slovensku majú spracovatelia ihličnatého dreva, ktoré sa používa aj v stavebníctve a na drevodomy, dlhodobo nedostatok dreva, čiže presne opačný problém.

    „V médiách bolo popísaných viacero prípadov, keď štátne lesy uprednostňovali priekupníkov, ktorí slovenské drevo vyvážajú za hranice a domácim spracovateľom potom chýba. Naopak, málo spracúvame a tým pádom veľa vyvážame listnaté drevo, ktoré sa používa najmä v nábytkárstve,“ doplnila.

    Výzva pre Matečnú

    Remišová vyzýva ministerku Gabrielu Matečnú, aby túto podporu prehodnotila a zámer zrušila. „Štát predsa nemôže vypisovať dotačné programy podľa toho, v akom odvetví podnikajú vysokí štátni úradníci a stranícki nominanti. Takáto diskriminačná podpora malých skupín len zbytočne vytvára nespravodlivosť a poškodzuje malých a stredných podnikateľov, ktorí síce drevo spracúvajú, ale nestavajú certifikované drevodomy,” hovorí Matovičova poslankyňa.

    Poslanecký kolega Remišovej Gábor Grendel na dnešnom brífingu poukázal na to, že ministerka sa vo svojom zámere na podporu certifikovaných drevodomov odvoláva na nedávnu podporu elektromobilov. Tento príklad, ktorý ministerstvo použilo, označuje Grendel za príznačný. „Je to rovnako nezmyselná podpora, ako podpora certifikovaných drevodomov. Komu dotácie elektromobilov vlastne pomohli?“

    Ako odpoveď uvádza príklady automobilov: Audi za 80-tisíc eur alebo značku Volvo za viac ako 90-tisíc eur. „Všetky podporené autá sú cenovo od 20-tisíc eur vyššie a práve týmto majiteľom drahých a luxusných elektromobilov štát prispel maximálnou dotáciou päťtisíc eur. Veríme, že ministerka Matečná svoj zámer zruší a upozorňujeme, že budeme prísne sledovať, kde tie peniaze skončia,“ prízvukovali matovičovci.

    Dôsledne si neprečítali zámer podpory

    Ministerstvo pôdohospodárstva sa pre Parlamentné listy vyjadrilo, že poslanci OĽaNO si zrejme v snahe propagovať sa dôsledne neprečítali zámer podpory. „Zámer totiž nepočíta s vyplácaním podpôr firmám, ale priamo občanom. Akékoľvek spájanie s konkrétnymi firmami je teda úplne scestné,“ uviedol v stanovisku Vladimír Machalík z tlačového odboru ministerstva.

    - Reklama -