Klaus opísal svoje zážitky z Merkelovej Nemecka. Keď odporcovia vylepia plagát, do rána im ho vraj zničia

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: SITA)
    Do Schwerinu ho priviedlo pozvanie AfD (Alternatívy pre Nemecko), aby prehovoril na otvorení jej volebnej kampane do krajinských volieb, ktoré sa tam uskutočnia 4. septembra.
     
    Klaus sa zveril, že nedávnu komunistickú minulosť tam ešte stále vidieť.
     
    “Ak porovnám dediny, poriadok, čistotu, záchody, ochotu personálu v hoteli, zostávajúce paneláky, neúplné pokomunistické vlastnenie či nevlastnenie rôznych verejných alebo poloverejných priestorov (a s tým spojené upratovanie a staranie sa o ne) s Bavorskom (alebo Rakúskom), je to stále veľmi iné,” napísal Klaus.
     

    Slabý potlesk pre Klausa

    Pripomenul, že Schwerin je hlavné, aj keď nie najväčšie mesto spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko. Mesto malo na konci komunizmu 130 000 obyvateľov, dnes len 95 000, štvrtina ľudí odišla na západ Nemecka.
     
    Podľa Klausa je táto migrácia menej odrazom zdravej flexibility a adaptability pracovnej sily, viac výrazom relatívneho neúspechu východonemeckej postkomunistickej transformácie.
     
    “Vo svojom prejave som – pri zmienke o brexite (a úplne zbytočných katastrofických prognóz jeho dôsledkov) – spomenul svoju skúsenosť s delením Československa a okrajovo som poznamenal, že naše delenie krajiny bolo lepšie koncipované a vykonané než ich opačný proces, ono ,Wiedervereinigung' (znovuzjednotenie). Čakal som silnejší potlesk za tento výrok, ako to bolo pred časom v Drážďanoch. Tu nie,” poznamenal.

    Hysterická reakcia na AfD

    AfD uvádzala Klausovo vystúpenie pod názvom migrácie a tak ho tiež interpretovali médiá. Miestny denník Schweriner Volkszeitung z Klausovho vystúpenia vybral tri kľúčové tézy:
     
    – Pokračovanie masovej migrácie zničí Európu a jej kultúru a tradície aj bez akéhokoľvek terorizmu;
     
    – Masová migrácia je ohrozením našich životov, ohrozením kvality nášho života, ohrozením našich zvykov a tradícií;
     
    – Masovú migráciu nespôsobili migranti, ale európski politici na čele s nemeckými politikmi.
     
    “Lepšie zhrnutie svojho prejavu by som urobiť nevedel,” podotkol k tomu Klaus.
     
    Zveril sa aj s tým, že AfD prišiel podporiť rád. Podľa prieskumov má AfD v tejto spolkovej krajine 19 % podporu, ich predseda Leif-Erik Holm (ekonóm) dúfa, že to číslo bude vo voľbách ešte vyššie.
     
    “Reakcia na AfD je hysterická – hovorili mi, že 50 až 70 % ich predvolebných plagátov do rána zničia. Videl som pomaľované a znehodnotené billbordy pozdĺž ciest,” podotkol Klaus.
     

     

    - Reklama -