Klame sa… Tereza Spencerová má naliehavé správy z ostatných dní

    0
    Mike Pompeo a Donald Trump (Autor: TASR)

    Zlý sen, z ktorého sa nedá prebudiť. Tak pripadá komentátorke Tereze Spencerovej pokračujúca kauza „českého Novičoku“.

    Posadnutosť niektorých ľudí tvrdením, že sa v Česku žiadny Novičok nevyrábal, podľa skúsenej komentátorky začína nadobúdať rozmery smiešnosti. Napríklad v utorok, keď sa poslanecký klub KDU-ČSL zúrivo snažil presadiť uznesenie, že „jed Novičok sa v Česku nevyrábal, a prezident Zeman teda klamal“.

    A kto bude túto „pravdu“ deklarovanú hlasovaním zákonodarného zboru spochybňovať, toho potrestajú. Nielen prezident Zeman, na ktorého už senátori z klubu hnutia Starostové a nezávislí spisujú ústavnú žalobu pre údajnú velezradu, ale napríklad aj šéf vojenského výskumného ústavu Bohuslav Šafář.

    Zdroj: Facebook / Tereza Spencerová

    Šéf výskumníkov sa pritom podľa Spencerovej previnil len tým, že konštatoval, že látka typu Novičok sa v Česku vyrábala na laboratórne účely a že v jeho ústave pripravili malé množstvo tejto látky s cieľom testovania.

    K tomu neskôr Spencerová zdieľala článok z webu Česká pozice. Ten zverejnil zistenie, že vláda, alebo prinajmenšom ministerka obrany Karla Šlechtová, o výrobe Novičoku v ČR vedela, ale informácie si nechala pre seba a oznámila ich len kolegom z Bezpečnostnej rady štátu. Následne to zdôvodnila tým, že sa bála, že ľudia nepochopia rozdiel medzi laboratórnym experimentovaním a výrobou.

    Spencerová zdieľala aj ďalší text z toho istého webu, v ktorom sa tentoraz bezpečnostný analytik Jan Schneider zaoberal geopolitickými dôsledkami celého škandálu. Podľa jeho názoru sa britská verzia, ktorá spája otravu bývalého ruského agenta priamo s prezidentom Putinom, s pribúdajúcimi dôkazmi čoraz jasnejšie ukazuje ako klasická falošná správa, dnes populárne označovaná ako fake news.

    Schneider z toho vyvodil, že celá akcia bola zrejme plánovaná s cieľom utužiť „spojenecké zväzky“ v NATO a zároveň otestovať, na aký veľký nezmysel sú partneri ochotní bez premýšľania prikývnuť.

    „Vyžadovanie ,solidárnych‘ akcií na potrestanie neusvedčeného vinníka je len test, či je koaličný partner schopný zaprieť seba samého, svoju inteligenciu a svedomie,“ napísal k tomu Schneider a Spencerová na svojom Facebooku vyzdvihla práve túto časť jeho textu.

    Rozpadajúci sa západný výklad svetovej politiky sa ukázal aj o pár hodín neskôr na inej kauze. Tentoraz išlo o Irán, na ktorý v ostatných dňoch vytrvalo útočí americká administratíva prezidenta Trumpa. Európska únia sa však v tomto prípade vzoprela a s krajinou chce aj naďalej obchodovať a udržiavať dobré vzťahy.

    A tak teraz novopečený americký minister zahraničia Mike Pompeo výrazne pritlačil na pílu a vydal vyhlásenie, že Irán je „aktívne zapojený do atentátnických operácií v srdci Európy“.

    „Očividne sa pokúša donútiť EÚ, aby prestala blbnúť a poslušne vypovedala dohodu s Iránom, na druhej strane tým tú istú Európu zaskočil, pretože o ničom takom tu nemal nikto ani tušenie,“ poznamenala k tomu Spencerová.

    Zdroj: Facebook / Tereza Spencerová

    A typické je podľa nej aj to, že tieto zásadné obvinenia z terorizmu nikto nepodložil dôkazmi.
     

    - Reklama -