Kiššová: Je to zvrátené a diskriminačné

    0
    Jana Kiššová (Autor: TASR)

    Slovenské firmy bez rozdielu prispievajú na obnoviteľné zdroje podľa tarify, ktorá je jedna z najvyšších v Európskej únii, ale kompenzáciu od štátu dostanú len tie, ktoré spotrebúvajú najviac elektriny.

    “Argument, že práve tieto spoločnosti prispievajú do systému najviac, vecne síce sedí, ale tým je celý koncept podpory obnoviteľných zdrojov výroby elektriny diskriminačný a postavený na hlavu. Veď práve tí, ktorí spotrebúvajú najviac elektriny, by sa mali skladať na jej ekologicky čistú výrobu,” povedala predsedníčka parlamentného hospodárskeho výboru a poslankyňa NR SR Jana Kiššová.

    Demokratická strana má podľa oveľa lepšie riešenie. “Po prvé znížiť tarifu za prevádzku systému na ekonomicky únosnú úroveň. Po druhé, skončiť s výrobou elektriny z hnedého uhlia v Novákoch. A po tretie, prehodnotiť celý systém regulácie zo strany ÚRSO tak, aby výsledkom bol férový a zároveň konkurencieschopný energetický trh na Slovensku. Predpokladom je, že regulačný orgán nebude podriadeným politickým orgánom vlády, ale nezávislou regulačnou autoritou,” dodala Kiššová.

     

    - Reklama -