Kiskov prejav pod drobnohľadom. PL.sk zistili, čo naň hovoria poslanci i analytici. Prezident by určite nadšený nebol

    0
    Utečenci na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf medzi Maďarskom a Rakúskom (Autor: SITA)
    Fico cez víkend v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy vyjadril pochybnosti nad skutočnými pohnútkami príchodu utečencov do Európy. „Trpí hladom ten, kto nájde 5000 eur na pašeráka? Pozrite, koľko je tam mladých mužov, ktorí prichádzajú hľadať si prácu, je ich medzi nimi 90 percent,“ povedal. Podľa Kisku však takýto argument neobstojí, pretože každý, komu hrozí smrť, by na záchranu seba a svojich detí vynaložil všetok svoj majetok.
     

    Fico: Nemá za nič zodpovednosť 

    Na Kiskovo vyjadrenie Fico reagoval s tým, že ak niekto nemá za nič zodpovednosť, môže mať všelijaké vyhlásenia. Podobný názor pre ParlamentneListy.sk vyjadril aj poslanec Smeru Dušan Jarjabek: „Bol to typický prejav človeka, ktorý nemá vládnu zodpovednosť.“ Podľa Jarjabka si Kiska zmiešal dva pohľady na problematiku. „Som presvedčený, že nikdy nikto v tomto štáte, ani ten najväčší odporca imigrantov, by nikoho nenechal stáť pred dverami, nepodal by mu pohár vody a celkovo by mu nepomohol materiálne. Ale druhá vec je ochrana štátu, hraníc, schengenského priestoru a riešenie problematiky štátov, z ktorých títo migranti prichádzajú. Chýbal mi práve prejav z toho druhého pohľadu. Teda prejav štátnika, ktorý je zodpovedný za budúcnosť tejto krajiny,“ povedal Jarjabek.

    Most-Híd s imigrantmi problém nemá

    Predseda strany Most-Híd, Béla Bugár, pri otázke ParlamentnýchListov.sk, či s dnešným prejavom prezidenta súhlasí, konštatoval, že jeho strana s migrantmi problém nemá. Zároveň potvrdil platnosť minulotýždňového vyjadrenia strany, ktoré odsudzovalo „množiace sa prejavy neznášanlivosti a ľudského hyenizmu, ktoré sprevádzajú narastajúcu humanitárnu krízu v Európe a vyjadrenia predstaviteľov našej vlády, ktoré situáciu ešte zhoršujú.“ 
     
    Podľa Mostu sú označenia migrantov za bezpečnostnú hrozbu, či možných teroristov neprijateľné. „Na tomto postoji nič prezidentov prejav nemení,“ povedal Bugár.

    Kvóty môžu byť len začiatok

    Aj Kiska vo svojom prejave odmietol, že by niekoľko sto alebo aj tisíc imigrantov rozvrátilo slovenskú bezpečnosť. Slovensko podľa Kisku už čelilo nátlaku vyše desaťtisíc žiadostí o azyl a dokázalo ich zvládnuť.
     
    „Samozrejme to nemôže ohroziť vnútornú bezpečnosť,“ hovorí pre ParlamentneListy.sk politický analytik Ján Baránek. Jadro obáv je však podľa Baránka niekde inde. „To sú milióny ľudí v tých táboroch… Ide o to, či to nie je len prvý krok k nejakému väčšiemu počtu,“ hovorí. Analytik taktiež polemizuje s prezidentovým konštatovaním, že téma utečencov začala na Slovensku rezonovať, až keď sa objavilo slovo „kvóty“. „Tými kvótami sa debata vyostrila a vrcholila,“ myslí si.   
     
    Kiska vo svojom prejave reagoval aj na spoločné odmietavé stanovisko krajín V4 ku kvótam. „Európe ako celku, ani strednej Európe osobitne nepomôže oživovať delenie na staré a nové členské štáty. Na štáty západné a východné,“ povedal. Baránek však toto videnie považuje za skreslené, pričom presnejšie by podľa neho bolo štáty EÚ deliť na nemecky hovoriace, ktoré sú ochotné prijímať veľké počty utečencov a ostatné krajiny, ktoré sa k imigrácii stavajú rezervovanejšie. „Ani Francúzsko alebo Británia nie sú nadšené touto utečeneckou vlnou… V niektorých častiach Francúzska, napríklad v Marseille, sa situácia vymkla kontrole. To isté sa týka aj Británie, kde v niektorých častiach Londýna neplatí britské právo, ale šaría,“ konštatuje analytik.
     
    - Reklama -