Kiska to povedal jasne. Kaliňák je problémom, kým bude ministrom, toto všetko to bude spôsobovať

    0
    Prezident Andrej Kiska s prejavom v OSN (Autor: SITA)

    Kiska v diskusnej relácii O päť minút 12 povedal, že podľa jeho poznatkov je výrazne nespokojná verejnosť s tým, ako boli vyvodené dôsledky v kauze Bašternák i celkovo s postihovaním korupcie na Slovensku. „Nerozumiem tomu. Na jednej strane máme výrazne nespokojnú verejnosť, máme nepokojných politikov, dokonca z vládnej koalície, máme nespokojného prezidenta a na druhej strane máme spokojného ministra, spokojných ľudí okolo neho, ktorí tvrdia, že pomaly korupcia neexistuje, všetko sa vyšetruje. Tak silný kontrast je dlhodobo neudržateľný,“ vyhlásil v odpovedi na otázku, či by mal Kaliňák odstúpiť.

    Takýto kontrast podľa hlavy štátu vyvoláva “obrovské pnutie v našej krajine”. “Podľa môjho názoru sa veci nepohnú, pokiaľ máme spokojného ministra a nespokojnú verejnosť. Pokiaľ si neuvedomíme, čo sa tam deje, bude to neudržateľné,” zdôraznil. Slovensko sa nemôže tváriť, že nemá korupciu, keď pri jej postihovaní nemá výsledky, upozornil Kiska. “Na druhej strane sa nemôžeme tváriť, že nám tie veci fungujú. To je to najhoršie, čo môže byť, nepriznať si, že niečo zlyháva, pretože ak si to nepriznáme, tak potom tu nie je snaha o nápravu,” zdôraznil.

    V súvislosti s kauzou podozrení z predraženého slovenského predsedníctva v Rade EÚ ministerstvom zahraničných vecí je podľa Kisku dôležité, aby sa vo veľmi rýchlom čase prešetrili. “Aby sa to čím skôr vyriešilo, pretože si viem predstaviť aj tú náladu na ministerstve zahraničných vecí, že je veľmi zlá, takisto nálada verejnosti je veľmi zlá. My potrebujeme vedieť, kde je pravda,” apeloval. Kiska priznal, že tak trochu očakával, že slovenskí žiaci si pohoršia v medzinárodných testoch PISA. Kritizoval, že učitelia sú nútení vyžadovať od detí osvojenie si obrovského množstva encyklopedických vedomostí namiesto toho, aby sa mohli sústrediť na to, čo naozaj potrebujú. V tejto súvislosti vyzval vládu a ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS), aby čo najskôr schválila pripravovanú reformu školstva.

    Na margo kritiky predsedu parlamentu Andreja Danka, že veto novely rokovacieho poriadku je odvetou za neponúknutie nových kandidátov na ústavných sudcov Kiska uviedol, že je to len pokus o odklon diskusie od tejto témy. Potvrdil, že sa v tejto otázke obráti na Benátsku komisiu. “Toto podanie aj podávam a v týchto dňoch sa dokončuje preklad do anglického jazyka. Som pripravený plne akceptovať názor a rozhodnutie Benátskej komisie,” prisľúbil.

    - Reklama -