Kiska navštívil Ústavný súd. Čítajte, čo odkázal poslancom

    0
    Mimoriadne vystúpenie prezidenta SR Andreja Kisku v Národnej rade SR na tému voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky vo štvrtok 7. februára 2019. (Autor: TASR)

    Prezident Andrej Kiska vyzval poslancov Národnej rady (NR) SR na zodpovednosť. “Zodpovednosť na to, aby pochopili, čo ich konanie, respektíve nekonanie, spôsobuje,” povedal s tým, že aby k dohode týkajúcej sa voľby sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR došlo, je pripravený na plnú súčinnosť. Vyhlásil to po štvrtkovej návšteve ÚS SR v Košiciach.

    Hlava štátu sa stretla s tromi sudcami ÚS, a to s Mojmírom Mamojkom, Janou Baricovou a Janou Laššákovou. Hovorili najmä o rozhodovacej činnosti ÚS, ktorá je výrazne ovplyvnená neúplným počtom ústavných sudcov. “Dvanásť rokov sme všetci vedeli, že tento moment príde a že bude potrebné zvoliť 18 kandidátov, aby som z nich mohol vybrať deviatich sudcov. Žiaľ, zdá sa že, ani 12 rokov nie je dostatočná doba na to, aby sa politici vedeli pripraviť, aby sa vedeli dohodnúť na tom, akým spôsobom bude prebiehať voľba, aby sa vedeli dohodnúť na tom, koho chcú podporiť. A celé toto divadlo, ktoré bolo v NR, sa skončilo veľkým neúspechom,” povedal Kiska.

    Ako pripomenul, ÚS je aktuálne vo veľmi ťažkej situácii, no po zmene režimu práce je štvorčlenný senát schopný riešiť najurgentnejšie podania. “Členovia ústavného súdu ma ubezpečili, že tie najcitlivejšie veci, ako sú väzobné a výživné, sa snažia riešiť skutočne prioritne, aby nedochádzalo k veľkým škodám. Ale nevedia, ako dlho to dokážu ustriehnuť a zvládnuť. Ten nápor je obrovský, pretože nové podania prichádzajú,” dodal.

    Prezident zdôraznil dôležitosť ÚS ako orgánu ochrany ústavnosti a naliehavú potrebu zabezpečiť jeho fungovanie, ktoré ovplyvnilo to, že deviatim sudcom 16. februára uplynulo funkčné obdobie a parlament ani pri opakovanej voľbe nezvolil žiadneho z kandidátov na nových ústavných sudcov. Podľa neho sa aj odborná verejnosť či spomínaní členovia ÚS zhodli, že sa dalo z čoho vyberať. Pritom uviedol, že morálka je v tomto prípade o niečo dôležitejšia ako odbornosť.

    Na spoločnom stretnutí diskutovali aj o novom predsedovi ÚS. “Od 1. marca preberie šéfovanie pani Baricová a počkám na novú voľbu NR, a som presvedčený, že zvolia nových kandidátov, z ktorých budem môcť vybrať ústavných sudcov. Budem pripravený čím skôr vybrať aj nového predsedu ÚS,” povedal prezident.

    Zároveň vyzval doterajších kandidátov, aby sa opäť uchádzali o post sudcov ÚS, ako aj organizácie, ktoré ich môžu nominovať, aby navrhli ďalších.

    - Reklama -