Kiska mal obchodovať s ľuďmi z podsvetia, ozvali sa ďalší oklamaní ľudia. V kauze Veľký Slavkov mu prihára

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: df)

    Podľa informácií denníka Pravda sa vydržanie pozemkov malo diať bez toho, aby o tom pôvodný majitelia vedeli. Vydržiavanie mali robiť firmy, ktoré vlastnili ľudia blízki podsvetiu. V tom čase bol šéfom popradského podsvetia Ondrej Žemba, ktorý mal blízko k bossovi banskobystrického podsvetia Mikulášovi Černákovi.

    Podľa portálu prípad zubára Jána Franca nemusí byť ojedinelý a môže ich byť viac. Firmy mali získavať pozemky pochybným vydržaním po podivných notárskych zápisniciach či prevodoch na katastri. V čase, keď Kiska mal získať tieto pozemky, bol vplyvným podnikateľom v nebankovom biznise, pričom podľa zdroja Pravdy každý, kto niečo v Poprade znamenal, veľmi dobre poznal skupinu ľudí, ktorá s vydržanými pozemkami obchodovala.  Polícia v súčasnosti skúma, či drobní vlastníci neboli poškodení. 

    Kiskov pohľad na vec

    Prezident Kiska vo veci uviedol, že sa k pozemku dostal cez inzerát v novinách a poškodený nie je iba zubár, ale aj on. Fakty však tomu nemajú zodpovedať a podľa denníka mal byť Kiska práve pri tých, ktorí obchodovali s pozemkami. Problémový pozemok získal v júli 1999 od firmy Agras. Nešlo však o jedinú parcelu, ktorý získal. Spolu s pozemkom s výmerou 12-tisíc metrov štvorcových získal aj druhý s výmerou dvetisíc metrov štvorcových, ktorú firma rovnako vydržala v júni daného roku. 

    Ten pár dní pred kúpou firma vydržala od inej firmy Grabo, ktorá ju získala na základe privatizácie od štátnych majetkov. Z listu vlastníctva, ktorý sa prikladá ku kúpnej zmluve, musel vidieť, že Agras pozemok vydržala iba pár pred tým. V prípade pozemku zubára si kupoval pozemok dva dni po tom, čo ho firma vydržala od človeka, ktorý mal Kiskovi údajne stavať garáže.

    „Po prípade pána Franca sa na NAKA obrátili viacerí ľudia s tým, že ich tiež obtiahli. Veď v tom čase neboli vo Veľkom Slavkove žiadne voľné pozemky s výhľadom na Tatry, všetko malo svojich vlastníkov. Išlo sa pochybnými vydržaniami pre vopred vybraných kupcov. Poškodení sa spamätali neskoro, ale podľa vzoru prípadu pána Franca majú možno ešte nejakú šancu,“ uviedol istý pán.

    Kiska aj napriek dôkazom stále tvrdí, že s kauzou nič nemá a že s ničím neobchodoval, nič nekupoval a nepredával. Kiska okrem spomínaných dvoch pozemkov mal kúpiť ďalších osem s rozlohou šesťtisíc metrov štvorcových od firmy Stavrea. Jej konateľ rovnako pracoval pre Kisku a poznal sa s ľuďmi z mafiánskych kruhov. Spolu tak získal desať pozemkov, ktoré celkovo majú výmeru približne 20-tisíc metrov štvorcových.

    Zmenené výpovede

    K zverejneným informáciám sa nevyjadril a rovnako neodpovedal na otázku denníka, či vzhľadom na zverejnené skutočnosti plánuje podať demisiu. Svoju výpoveď podľa portálu niekoľkokrát zmenil. Kým v máji na súde tvrdil, že pozemok zubára mu ponúkol sprostredkovateľ firmy Stavrea počas dojednávania zmluvy na iný pozemok ešte v máji 1999, pričom vydržanie prebehlo až v júni toho roku, v diskusnej relácii, ktorá sa konala v nedeľu, uviedol už inú výpoveď.

    Tam uviedol, že mu bol pozemok ponúknutý až po transakcií predchádzajúceho pozemku, ktorý kúpil od firmy Stavrea na stavbu domu. Rovnako uviedol, že o pozemku sa dozvedel z inzerátu, ktorý videl v Novom Čase, ale ani v jednom z výtlačkov sa takýto inzerát nenachádzal. Následne už neuviedol, v ktorých novinách daný inzerát videl.

    Podľa informácií mal pred súdom zaprieť, že sa rodina zubára Franca poznala s jeho rodičmi, pričom ich mamy mali spoločne vyrastať. Keď mu Franc v roku 2015 napísal list, že sa dozvedel, že je majiteľom pozemku a zrejme sa niekde stala chyba, mal mu Kiska arogantne odpísať, že zubár je nedbalý vlastník a on daný pozemok postupom času aj tak vydržal. V televíznej debate však uviedol, že mu láskavo odpísal, ale list, ktorý Francovi poslal, poukazuje na prvú možnosť ako správnu.

    Franc pozemok získal od svojho otca, ktorý mu ho daroval a dlhé roky ho prenajímal. Až náhodou v roku 2015 zistil, že už nie je majiteľom. Tento rok sa mu podarilo vyhrať súdny spor, pričom proti rozsudku sa Kiska neodvolal.

    - Reklama -