Kiska jednoznačne: Plne podporujeme Gruzínsko, aby sa stalo členom NATO

    0
    Vlajka Gruzínska (Autor: Facebook, Georgia About)

     Gruzínsky prezident upozornil, že vzťahy medzi rôznymi krajinami sa stávajú viac napätými a preto je pre neho návšteva Slovenska veľmi dôležitá. Počas stretnutia apeloval na slovenského prezidenta, aby mu na blížiacom sa summite NATO, ktorý sa uskutoční 25. mája v Bruseli, vyslovil podporu.

    “Rozoberali sme nastávajúci summit NATO. Gruzínsko sa na ňom plnohodnotne ako členský štát síce nezúčastní, ale verím, že naša delegácia tam bude zastúpená cez našich priateľov,” konštatoval gruzínsky prezident.

    Prezident Kiska vzhľadom na dlhodobé smerovanie zahraničnej politiky Slovenska gruzínskemu partnerovi prisľúbil podporu. Urobil tak aj s ohľadom na výsledky summitu NATO v roku 2008, na základe ktorých sa lídri zhodli na spoločnej podpore Gruzínska a Ukrajiny v súvislosti s budúcim členstvom krajín v aliancii.

    Na minuloročnej Kiskovej návšteve Gruzínska a Južného Osetska podľa prezidenta Kisku bolo v praxi vidieť, čo znamená agresivita inej krajiny a čo Rusko dokáže spraviť, v prípade, ak sa rozhodne ohroziť celistvosť inej krajiny.

    “Je to dôležitý signál pre nás, aby sme porozumeli obavám pobalstských štátov, Poľska, aby sme rozumeli obavám toho, čo sa môže stať, ak sa Rusko rozhodne presadzovať svoje záujmy,” zdôraznil prezident Kiska. 

    Prezidenti sa na spoločnom stretnutí venovali i ďalším témam.

    “Veľa sme diskutovali o tom, ako zlepšiť vzájomnú spoluprácu, čo spraviť v rámci bilaterálnych vzťahov pre rozvoj našich ekonomík ešte viac. Som veľmi rád, že medziročne narástol vzájomný objem našej spolupráce,” uviedol slovenský prezident, pričom gruzínsky partner mu potvrdil, že narástol i počet turistov zo Slovenska.

    Vo vzťahu k EÚ Kiska ocenil, že sa podarilo zrušiť vízovú povinnosť pre občanov Gruzínska. Predchádzalo jej podpísanie asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode.

    “Nebol to krátky ani ľahký proces, ale som veľmi rád, že tento signál pre občanov Gruzínska, signál toho, že zdieľame rovnaké hodnoty, že vidíme Gruzínsko v našej demokratickej časti sveta, že ďalší takýto signál nastal,” dodal.

    Podľa slovenského prezidenta je momentálne úlohou lídrov predstaviť ďalšiu víziu. V rámci EÚ lídri vedú rôzne diskusie ohľadom vnútorných problémov, ale nesmie sa podľa neho zabúdať na krajiny, ako je Gruzínsko alebo Ukrajina a na ďalší konkrétny signál pre ich občanov.

    Prezidenti sa podľa Margvelašviliho rozprávali o vzájomných vzťahov, ako ich ešte viac prehĺbiť, ale aj o strategickej vízii ohľadom globálneho sveta. Za úspech považuje, že nikto si nedovolí hovoriť o nezávislosti Južného Osetska a Abchádzka.

    “Prosím, aby sme zachovali svoje vysoké morálne hodnoty tak, aby nijaká krajina nelegitimizovala ruské kroky,” zdôraznil.

    Jeho dvojdňová návšteva, počas ktorej navštívi i Levoču a Vysoké Tatry, je recipročnou. Na Slovensko zavítal už druhýkrát.

    - Reklama -