Kiska je v tom až po uši. Obnovili vyšetrovanie daňového podvodu spred troch rokov

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)
    Pred tromi rokmi daniari zistili, že Kiskova firma KTAG si za apríl 2014 chcela uplatniť vratku DPH v sume 146 000 eur z nákladov. V tom čase bol prezident nielen spolumajiteľom, ale aj jedným z konateľov tejto spoločnosti a podieľal sa teda na jej riadení. 
     
    Po kontrole Kiskova „eseročka“ uznala, že si chcela uplatniť vratku neoprávnene. Podľa anonyma doručeného generálnemu prokurátorovi (GP) Jaromírovi Čižnárovi ešte v septembri však malo byť podané oznámenie pre podozrenie zo spáchania daňového trestného činu. 
     
    Generálna prokuratúra tvrdí, že tá krajská v Prešove bude musieť „opätovne konať, doplniť dokazovanie a odstrániť rozpory v skutkových zisteniach“. 

    Prezident má maslo na hlave

    Za neoprávnenú vratku DPH, ktorú žiadala spoločnosť KTAG, nebol stíhaný ani potrestaný nikto. Daniari ju len neuznali a dorúbili Kiskovej firme daň. Nebol to však jediný prešľap, ktorý prezidentova cestovná kancelária urobila proti pravidlám daňového úradu. 
     
    O necelé dva roky po prvej kauze daňový úrad zistil, že spoločnosť KTAG si chcela znova zaúčtovať rovnako neoprávnené náklady. Tentokrát na prezidentskú kampaň Andreja Kisku. Navyše daniari vyčítali firme Kiskovcov aj účtovanie pri dani z príjmov. 
     
    Po septembrovom zverejnení kauzy prezidenta sa ukázalo, že Kiska sa tri razy pýtal Čižnára na vyšetrovanie svojej firmy. Prvýkrát to malo byť ešte v roku 2015 za prítomnosti premiéra Roberta Fica aj vtedajšieho šéfa SIS Jána Valka. Kiska vtedy vyjadril obavy o objektívnosť vyšetrovania. 
     
    V čase spomínaného rozhovoru už bola spoločnosť KTAG usvedčená z podvodu na DPH a vyšetrovali ju aj v súvislosti s možným podvodom pri dani z príjmov. 

    Účinná ľútosť

    Ak sa pýtate, prečo nebol nikto potrestaný, ak sa prišlo na daňový podvod, tak odpoveďou je inštitút účinnej ľútosti. Práve ten bol použitý, keď Kiskova firma urobila chybu pri dani z príjmov, ale nie je jasné, či je to tak aj v prípade neoprávnenej vratky DPH z roku 2014. 
     
    Ústavný súd (ÚS) však prednedávnom v inom prípade rozhodol, že v prípadoch neoprávnených vratiek DPH od štátu nie je možné zaplatiť daň dodatočne a vyhnúť sa tým stíhaniu. Rozhodnutie ÚS by sa mohlo dotknúť aj Ladislava Bašternáka, ktorý údajne tiež uplatnil v prípade svojej neoprávnenej dvojmiliónovej vratky účinnú ľútosť a daň iba doplatil. 
     
    Či sa rozhodnutie ÚS v inom prípade dotkne aj Kiskovej kauzy, nie je jasné. 
     
    Trestné stíhanie proti Kiskovej firme obnovili, pretože generálna prokuratúra našla nezrovnalosti. „Skutkový stav trestnej veci nebol dostatočne objasnený v rozsahu nevyhnutnom na rozhodnutie o zastavení trestného stíhania,“ píše sa v stanovisku GP, ktoré získal denník Pravda
     
    V minulosti vysvetľoval Kiska kauzu médiám inak ako jeho spoločnosť. Tá v protokole pre daňový úrad z roku 2014 uviedla, že došlo k omylu, pretože faktúry, z ktorých neoprávnene žiadali vratky dane, boli iba nesprávne zaradené a predložené účtovníčke spoločnosti KTAG. Všetko malo byť neúmyselné. 
     
    Kiska však v rozpore s tvrdením svojej vlastnej spoločnosti uviedol, že sa so svojím bratom dohodol, že náklady na jeho prezidentskú kampaň bude účtovať ich spoločná firma KTAG. Podľa toho, čo tvrdí hlava štátu, bolo súčasťou dohody aj to, že Andrej Kiska náklady firme uhradí. Z daňových dokladov však vyplýva, že tieto náklady neuhradil. Neskôr prezident vysvetľoval konanie tým, že poskytol firme pôžičku, lenže tá nesmie byť platbou za služby. 
     
    Prezident o daňovom podvode firmy KTAG, ktorú vlastní s bratom Jaroslavom, nateraz mlčí a čaká na výsledky vyšetrovania. Jej vysvetlenie žiada aj opozícia. 
     
     
    - Reklama -