Kiska hrubo porušil ústavu, rozčúlil sa poriadne Fico a prisahal na zdravie svojho syna: Nebudem kandidovať na prezidenta

    0
    predseda vlády SR a predseda SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie po skončení koaličnej rady (Autor: TASR)

    Vyhlasujem to na zdravie môjho syna. A viete, že ja držím slovo. Nebudem kandidovať na prezidenta SR,“ deklaroval. Na otázku, ako je to s držaním slova, keďže hovoril, že v roku 2014 už v politike nebude, odvetil, že v politike bude dovtedy, kým bude o jeho službu medzi verejnosťou záujem. Smer-SD je najúspešnejší politický projekt v dejinách moderného Slovenska. Naša legitímna ambícia je vyhrať ďalšie parlamentné voľby a pokiaľ možno, zostavovať vládu,“ povedal.

    Fico neočakával, že v roku 2017 bude v politike, a myslel si, že erózia pôjde rýchlejšie. Necháme to na voličoch,“ odkázal.

    Na margo neúspešnej prezidentskej kandidatúry z roku 2014 poznamenal, že bolo politickou chybou uchádzať sa o post hlavy štátu z funkcie premiéra. Moji voliči mi hovoria, že ma nevolili, lebo chceli, aby som zostal predsedom vlády. V roku 2019 bez ohľadu na to, kde budem a čo bude, sa nebudem uchádzať o post prezidenta. Na hľadanie kandidáta ešte máme čas,“ uzavrel.

    Jeho vyjadrenie súvisí s kritikou konania prezidenta Andreja Kisku, ktorý ešte nevymenoval sudcov ústavného súdu.

    Sme svedkami náhlej straty pamäti u médií, opozície a Kisku

    „Chcem aj touto cestou povedať, že už nepoznám jednoznačnejšie rozhodnutie, ako rozhodol ústavný súd. Prezident nemá inú šancu, len musí zo siedmich kandidátov vybrať troch kandidátov. Je mi ľúto, že sa mu to nepáči, lebo má pocit, že ide o kandidátov, ktorí boli zvolení počas mojej druhej vlády. Ale taký je život, sú to legálne zvolení kandidáti na post ústavných sudcov. Prezident musí konať. Už dva roky hrubo porušuje ústavu,“ povedal Fico a dodal, že Kiska si vymyslel kritériá, aby nemusel vymenovať sudcov.

    „Predpokladám, že pán prezident vie čítať. Takže keď si prečíta rozhodnutie, tak vie, že musí v krátkom čase vymenovať troch sudcov ústavného súdu. Sme svedkami náhlej straty pamäti, a to u médií, opozície a pána prezidenta,“ tvrdí premiér.

    Predseda vlády pripomenul lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi, ako predkladal žalobu na prezidenta Ivana Gašparoviča, keď ústavný súd povedal, že sú porušované základné práva Jozefa Čentéša.

    „Kde je pán Sulík, ak tu dnes máme sedem rozhodnutí, ktoré konštatujú, že pán prezident Kiska porušuje ústavu? Toto je to farizejstvo,“ povedal Fico.

    Toto je hanba, rozčúlil sa Fico

    Fico sa dotkol aj vyjadrenia prezidenta o mafiánskom štáte, ktoré podľa neho prezident používa účelovo. „Pán Kiska často hovorí o mafiánskom štáte. Samozrejme, keď sa ho to dotýka a keď sa objavujú informácie o jeho problémoch s daňami, tak je to mafiánsky štát. Hovorí o tom len vtedy, keď sa mu to hodí,“ povedal Fico s tým, že Kiska sa v minulosti pridal k žalobe opozície proti Gašparovičovi.

    Pokiaľ by prezident naďalej dlho nekonal, jeho nečinnosťou by sa mala podľa Fica zaoberať národná rada. Vyhlásil ale, že Smer-SD nebude iniciovať žalobu na Kisku pre porušenie ústavy. Smer-SD nebude iniciovať žiadnu žalobu na prezidenta. Očakávame od neho, že bude konať, a mal by konať veľmi rýchlo, pretože naďalej pretrváva porušovanie ústavy z jeho strany,“ zdôraznil Fico.

    Dodal, že od prezidenta očakáva aj zaplatenie faktúry za súkromné lety do Popradu vládnym špeciálom.

    Zároveň premiér poukázal na „dvojaký kilometer“ toho ako informujú slovenské média o Kiskovi v porovnaní s informovaním o bývalom prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. „Toto je hanba. Chránite pána prezidenta, napriek tomu, že viete, že hrubým spôsobom zlyhal. Nie je predsa možné, aby sa s niekým zaobchádzalo tak a s niekym úplne inak. To, čo predviedol pán Kiska, je hrubým porušením ústavy,“ uzavrel Robert Fico s tým, že chce, aby aj Kiska vysvetlil aj daňové kauzy o pozemku v Slavkove a ohľadne obytného domu na Kysuciach, odkiaľ boli vyhnaní nájomníci.

    - Reklama -