Kiska by sa mal rozhodnúť. Jeho otáľanie zvýhodňuje kandidátov finančných skupín, upozorňuje komentátor

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Čím dlhšie bude otázka Kiskovej opätovnej kandidatúry nezodpovedaná, tým horšie to bude pre potenciálnych nezávislých kandidátov, a naopak, tým istejšiu pozíciu získajú kandidáti veľkých strán s napojením finančných skupín, upozorňuje Jozef Majchrák v komentári na denníku postoj.sk.

    Kiskova nerozhodnosť podľa Majchráka komplikuje okrem toho život aj opozícii. „Pre najsilnejšie opozičné strany SaS a OĽaNO je Andrej Kiska prirodzeným prezidentským kandidátom. Ak by do volieb išiel, určite by nepostavili vlastných kandidátov a podporili by jeho. V prípade, že sa súčasný prezident rozhodne nekandidovať, budú tieto strany chcieť do zápasu o prezidentské kreslo vyslať svojich zástupcov. To isté platí aj pre novovzniknuté strany, ako je Progresívne Slovensko či strana Spolu, ktoré pri Kiskovej neúčasti budú tiež určite chcieť mať nejakú prezidentskú hru,“ píše.

    Upozorňuje zároveň, že nájsť adekvátne silného protihráča voči kandidátom typu Miroslava Lajčáka alebo Mariána Šefčoviča a pripraviť mu kampaň nie je úplne jednoduchá záležitosť a preto by viac času opozícia určite privítala.

    Ubližuje nezávislým, nie každý ma také zdroje ako Kiska

    Naviac však ubližuje prezidentovo otáľanie spomínaným nezávislým kandidátom. Kým opozičné strany môžu už teraz pracovať na rôznych scenároch a v prípade potreby dokážu dať rýchlo dokopy pätnásť poslaneckých podpisov potrebných na prezidentskú kandidatúru aj peniaze na kampaň, nezávislí kandidáti nielenže musia vyzbierať pätnásťtisíc podpisov občanov, čo bez pomoci straníckych štruktúr nejaký čas trvá. Ale ak chcú mať dôstojnú predvolebnú kampaň, tak aj zhromaždiť pomerne veľkú sumu peňazí, podotýka sociológ.

    „Nie každý potenciálny nezávislý kandidát disponuje takými osobnými zdrojmi ako Andrej Kiska v roku 2014. Preto čím dlhšie bude prezident svoje rozhodovanie o účasti v prezidentských voľbách odkladať, tým viac bude zvýhodňovať kandidátov veľkých politických strán alebo kandidátov s veľkým majetkom či dobrým napojením na rôzne finančné kruhy,“ zhrnul Majchrák.

    Andrej Kiska sa zatiaľ k svojej prípadnej opätovnej kandidatúre vyjadrovať nechce. Špekuluje sa ale, že do boja o prezidentské kreslo sa po druhý raz už nepustí a tento názor zastávajú aj viacerí politici. Samotný Kiska avizoval, že k téme svojej opätovnej kandidatúry sa vyjadrí do konca septembra. 

    - Reklama -