Kiska a Trump majú niečo spoločné. Ide o manželky

    0
    Melania Trumpová. (Autor: TASR)

    Pod elektronickou petíciou za vysťahovanie Melanie Trumpovej z New Yorku na stránke Change.org bolo v čase písania tohto článku podpísaných viac ako štvrť milióna ľudí. „Daňoví poplatníci v USA platia nehorázne sumy peňazí na ochranu prvej dámy v Trump Tower situovanej v New Yorku. Tieto výdavky neprinášajú žiaden pozitívny výsledok pre národ a nemali by byť ďalej dotované,“ píše sa vo vyhlásení pod petíciou.

    Odhadované náklady na ochranu manželky Donalda Trumpa a jeho najmladšieho syna Barrona sa rôznia, ale komisár newyorskej polície James P. O’Neill pre portál Vocativ odhadol sumu na niečo medzi 127 000 až 146 000 dolárov denne. To je približne 50 až 60 miliónov ročne, ak by tento stav trval aj naďalej.

    Ľudia v komentároch pod petíciou píšu, že za extravagantný oddelený život prezidentského páru by nemali platiť ľudia zo svojich daní. Hovorkyňa Billa de Blasia, starostu New Yorku, uviedla, že ochrana Melanie a Barrona Trumpovcov stála od dňa volieb do inaugurácie 37 miliónov dolárov.

    Melanie Trumpová nie je jediná manželka prezidenta, ktorá sa odmieta sťahovať za svojím manželom do oficiálneho sídla hlavy štátu. Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Je to tak aj na Slovensku. Manželka prezidenta Andreja Kisku ani jeho deti v Bratislave nežijú. Hlava štátu preto na víkend vždy cestuje do Popradu, za čo si už vyslúžil vlnu kritiky.

    Niektorým Slovákom sa nepáči, že prezident Kiska domov lieta vládnym špeciálom, ale viacerí odborníci tvrdia, že vládna letka nie je dostatočne vyťažená, má nalietaných málo hodín a musela by lietať naprázdno, ak by aspoň neprevážala prezidenta.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -