Kiska a Fico znova proti sebe. A je za tým terorizmus a migrácia

    0
    Premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)
    Prezident v úvode pripomína, že ho šéf tajnej služby po útoku vo francúzskom Nice informoval, že nič také na Slovensku nehrozí. Kiska zároveň dodáva, že aj pred dvadsiatimi rokmi sa na Západe diali teroristické útoky, ktoré mali aj vyššie počty obetí. „Takýto narušení jednotlivci boli vždy a aj budú. Dnes sa fenomén mení v tom, že chorí a frustrovaní jednotlivci, ktorí si nevedia nájsť svoje miesto v spoločnosti, sa snažia svoje činy ospravedlniť náboženstvom a sú fanatikmi aj k týmto činom vyzývaní,“ uviedol prezident v rozhovore.
     
    Podľa hlavy štátu je nebezpečné najmä to, že sa z útočníkov vďaka medializácii stávajú celebrity a preto ocenil stanovisko niektorých francúzskych médií, že nebudú zverejňovať mená a fotky teroristov.
     
    Kiska tvrdí, že spájať utečeneckú krízu s teroristickými útokmi tak, ako to robia niektorí politici, prispieva k šíreniu atmosféry strachu. „Nedávno mi predseda nórskeho parlamentu rozprával, že oni v porovnaní so Švédskom, kde vznikali rôzne getá, podobné problémy nemajú, lebo nastavili presné pravidlá,“ tvrdí prezident.

    Premiér má iný názor

    Úplne opačný názor ako prezident má premiér Robert Fico, ktorý nedávno vyhlásil, že „riziko teroristických útokov je mimoriadne vysoké“ a na rozdiel od Kisku vidí „jasný súvis medzi migráciou do Európy a teroristickými útokmi“. 
     
    O premiérových vyjadreniach týkajúcich sa bezpečnosti a terorizmu sme písali TU.
     
    Podľa Fica je bezpečnosť Slovákov na prvom mieste v prioritách vlády. „Nemôžem povedať, že sa nikdy nič nestane, v hlavách teroristov môžu byť všelijaké plány, len to chceme eliminovať,“ uviedol premiér na otázku, či na Slovensku hrozí teroristický útok. 

    O domácej politike 

    Andrej Kiska v rozhovore pre SME uviedol, že hodnotiť vládu bude až po prázdninách, ale podstatné vraj už povedal vo svojej správe o stave republiky. Znova sa však vyjadril k široko medializovanej kauze bratislavského podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorá otriasala aj kreslom ministra vnútra Roberta Kaliňáka. 
     
    „Ako som povedal, žiaden normálny človek v našej krajine hádam neverí, že 12 miliónov eur niekto doniesol v hotovosti. To je jednoducho blud,“ uviedol Kiska. Ako príklad prezident dáva Rumunsko, ktoré od posledných parlamentných volieb odsúdilo za korupciu v štátnej správe vyše 1 500 ľudí, vrátane vysokopostavených politikov, podnikateľov či sudcov. 
     
    Celý rozhovor s prezidentom nájdete TU.
     
     
    - Reklama -