Kim Čong-un je celkom chytrý chlapík, povedal Donald J. Trump. A kto hackol voľby: Rusko? Nie, trebárs…

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)
    Štyridsiaty piaty prezident Donald Trump je vo funkcii sto dní a poskytuje americkým novinárom bilančné rozhovory. V jednom z nich pre CBS News konštatoval, že sa stále nepodarilo potvrdiť to, čo sa hovorí, teda že Rusi zasahovali do americkej volebnej kampane.
     
    Zopakoval tak to, čo predniesol už v januári tohto roka, že kdekto poukazuje na to, že za útokom na server Demokratickej strany stáli Rusi, ale zabúda sa na to, že to mohla byť napríklad aj Čína alebo nejaký súkromný haker, ktorý ležal doma na posteli.
     
    Mohla to byť Čína, mohlo to byť veľa rôznych skupín,“ vyhlásil Trump pre CBS News s tým, že v tejto chvíli nemôže povedať, kto za útokom stál.
     
    Neviem, neviem,“ odpovedal na otázku, či to skutočne bolo Rusko. Prezident pripomenul, že vinníkov hakerských útokov je potrebné chytiť pri čine; bez toho je veľmi ťažké im niečo dokázať.
     
    Celý článok nájdete TU.
     
    V rozhovore došlo aj na Čínu. V predvolebnej kampani sa Trump vyjadroval voči najľudnatejšej krajine sveta veľmi ostro. Vyhrážal sa, že Čínu označí za menového manipulátora, ktorý zneužíva oslabovanie meny. Po voľbách sa však otočil a snaží sa s Čínou spolupracovať.
     
    Vedie ho k tomu dramatická situácia na Kórejskom polostrove. Severokórejský diktátor Kim Čong-un testuje jednu strelu dlhého doletu za druhou a hrozí jadrovým útokom na Washington.
     
    V rozhovore pre agentúru Reuters Trump poznamenal, že môže vypuknúť vojna medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou, pokiaľ tamojší komunisti neprídu k rozumu a neprestanú zvyšovať napätie. Vojna je podľa Trumpa jednou z možností, ako situáciu riešiť, ale Trump pre Reuters súčasne zdôraznil, že preferuje diplomatické riešenie.
     
    V ňom má dôležitú úlohu zohrať práve Čína, ktorá severokórejský komunistický štát drží pri živote.

    Zaujímavé je, že Trump súčasne Kim Čong-una ocenil.
     
    Štyridsiaty piaty prezident USA sa domnieva, že severokórejský diktátor je celkom chytrý chlapík. Prečo si to Trump myslí? Pretože Kim Čong-un je mladý muž, ktorý mal len nedávno 30 rokov, ktorý musel čeliť svojim generálom a bohvie ešte akým politickým kľučkám“ v totalitnom štáte, a on dokázal tieto tlaky ustáť a udržať sa pri moci. 
     
    Vyjadrenie nájdete TU.

    - Reklama -